Economia 14/11/2018

El PIB d'Alemanya cau per primera vegada des del 2015

La primera economia d'Europa registra una contracció del 0,2% durant el tercer trimestre

Ara
2 min
A més del veto, la marca alemanya s’enfronta a una multa de més de 14 milions pels vehicles venuts.

BarcelonaEl PIB alemany acumulava 13 trimestres consecutius creixent. Fins avui. Segons ha informat aquest dimecres l'Oficina Federal d'Estadística del país (Destatis), l'economia d'Alemanya ha registrat un descens del 0,2%, un fet que no es produïa des del primer trimestre del 2015 i que contrasta amb les dades entre els mesos d'abril i juliol. Llavors, la primera economia d'Europa va experimentar un creixement del 0,5%.

Segons la mateixa oficina d'estadística, aquest retrocés s'explica per la caiguda de les exportacions, en un moment en què les polítiques proteccionistes –impulsades en gran mesura per Donald Trump– comencen a afectar les diferents economies. En aquest sentit, el Banc Central Europeu ja va avisar el passat mes d'agost sobre els efectes d'una guerra comercial que ara comença a trastocar algunes de les grans potències.

A banda, la despesa de les famílies va ser inferior en comparació amb el trimestre anterior, mentre que sectors com la construcció o la inversió en maquinària i nous equipaments va seguir creixent.

En declaracions recollides per l'agència Europa Press, l'economista en cap d'ING Alemanya, Carsten Brzeski, confia que la indústria automobilística rebotarà durant els pròxims mesos. A més, la moderació dels preus de l'energia permetrà reactivar el consum de les famílies. "La perspectiva per a l'economia alemanya és encara positiva [...] però la reputació de ser la potència forta i invencible d'Europa ha quedat un pèl tocada".

Indicador de futurs retrocessos

Les últimes dades sobre l'economia d'Alemanya són el primer símptoma que una possible futura recessió s'acosta. Els experts apunten que els períodes expansius tenen una durada d'uns vuits anys, tot i que les tensions comercials podrien escurçar aquest termini. De fet, el període més llarg de creixement que han experimentat els Estats Units ha sigut de 39 mesos consecutius (entre el 1991 i el 2001). Actualment, el país nord-americà n'acumula 36.

stats