Economia 26/10/2020

Catalunya és la comunitat amb el cistell de la compra més car d'Espanya

Els aliments frescos encareixen quasi un 3% la factura del supermercat des de l'esclat del covid-19

Leandre Ibar Penaba
2 min
Bon Preu obté la millor valoració en productes frescos d’Espanya

BarcelonaEl cistell de la compra s'ha encarit un 2,8% des de l'inici de la pandèmia de covid-19 a Espanya. Segons un estudi de l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) publicat aquest dilluns i elaborat en 65 ciutats de l'Estat, els aliments frescos han estat, entre els béns bàsics de consum, els que més han augmentat els preus.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'informe assegura que un 65% dels productes han pujat de preu des del març. Concretament, els productes frescos, sobretot la verdura i la fruita, són els que han contribuït més a l'encariment de la factura, amb un augment del 4%. L'estudi inclou 229 productes de neteja, higiene, drogueria i alimentació.

Segons la portaveu de l'OCU, Ileana Izverniceanu, la pujada "està molt per damunt" de l'IPC, l'indicador d'inflació, que actualment és negatiu, ha assegurat a Efe. És a dir, els súpers encareixen els productes en un moment en què els preus en general estan disminuint a causa de la reducció del consum de les famílies arran de la crisi.

L'estudi de l'associació de defensa dels consumidors s'ha fet a partir de més de 143.000 mostres de preus preses a través d'internet i en més d'un miler de supermercats i hipermercats de 65 ciutats. Entre aquestes, Barcelona és la tercera amb un cistell de la compra més car, només superada per Las Palmas de Gran Canaria i Palma. En canvi, les ciutats més barates són Jerez de la Frontera (Cadis), Terol i Zamora.

Per comunitats autònomes, Catalunya és la més cara, seguida del País Basc i les Canàries. A l'altre extrem hi ha Castella i Lleó, Múrcia i Extremadura.

Malgrat això, la diferència entre els supermercats més cars i els més barats d'un mateix municipi és més ampla en ciutats grans, la qual cosa permet estalviar si es compra en els establiments més econòmics. Per exemple, la diversificació d'oferta a Barcelona i Girona fa possible un estalvi de 1.966 euros i 1.632 euros anuals, respectivament, comprant els mateixos productes en el supermercat més barat en lloc del més car. En canvi, en ciutats més barates, la majoria a l'interior d'Espanya, com ara Conca o Ciudad Real, aquest estalvi és molt inferior, per sota dels 300 euros per any.

Pujades de les grans cadenes

Per cadenes, Alcampo i Supeco són les que, a escala estatal, tenen preus més baixos, mentre que Ulabox i Suma els tenen més cars. Si mirem els supermercats d'àmbit autonòmic o regional, dues marques catalanes, Condis i Plus Fresc, són les més cares. A més, l'OCU destaca que entre les grans cadenes que operen a Espanya, només Carrefour ha abaixat el cost mitjà de la factura del súper des de l'esclat del coronavirus, mentre que les altres, com per exemple Mercadona i Eroski (que inclou Caprabo), l'han apujat.

A banda d'això, l'estudi corrobora una tendència que ja es va notar amb la declaració de l'estat de l'alarma al març passat i que, amb el desconfinament, es va relaxar sense desaparèixer del tot: els compradors van menys sovint al supermercat, però quan hi van carreguen més el carro. A més, també ha crescut molt el volum de negoci de les cadenes pel que fa a les compres a través d'internet.

stats