Energia

Allau de peticions d’ajudes per a l’autoconsum elèctric

Particulars i empreses demanen al Govern quasi un 19% més dels recursos disponibles

3 min

La fi del denominat impost al sol va ser la clau de volta per disparar l’autoconsum fotovoltaic a Catalunya. Després d’anys d’atonia, el nombre d’instal·lacions i, de retruc, la potència instal·lada s’han disparat clarament. Aquest creixement va començar a les llars, però s’ha estès de manera clara als sectors productius, sobretot la indústria i també el comerç.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Per fomentar l’autoconsum, les administracions han aprovat línies d'ajudes. Un total de 660 milions d’euros per a tot l’Estat. A Catalunya se n'han assignat poc més de 112 milions, a través de l’Institut Català de l’Energia (Icaen). Una dotació del tot insuficient, perquè la demanda s’ha elevat fins a 133 milions d’euros, més del 18% de la disponible. Però les xifres globals amaguen que en alguns programes en concret la demanda quasi ha duplicat el pressupost assignat. “L’autoconsum és una de les inversions més rendibles que es poden fer avui”, admet la directora general de l’Icaen, Marta Morera, que apunta que els particulars i les empreses que disposen d'aquesta mena d’instal·lacions “no tenen tants problemes amb la factura".

S’ha produït la “tempesta perfecta” per disparar la demanda d’aquestes ajudes, explica Joan Barfull, director de la comissió de sostenibilitat de la patronal Pimec. L’escalada del preu de l’energia els últims mesos ha portat a “un moment idoni” per als sectors productius per posar en marxa sistemes d’autoconsum. El representant de la patronal explica que l’autoconsum pot arribar a abastir fins a un 45% del consum de l’electricitat d'algunes empreses. Això, en un moment amb els preus disparats, el fan molt atractiu.

A més, Barfull explica que aquestes ajudes són a fons perdut, cosa que les fan “molt interessants per a les empreses”. De fet, la borsa d’ajudes la va aprovar l’Idae (organisme del govern espanyol) el juliol de l’any passat, i la Generalitat, a través de l’Icaen, en va publicar les convocatòries al desembre. És a dir, en molts casos els fons s’han exhaurit en menys de dos mesos. 

A Espanya el nombre d’instal·lacions d’autoconsum s’ha duplicat el 2021, segons la patronal fotovoltaica Unef. "Les noves regulacions i els alts preus de l’electricitat han impulsat l’augment”, explica José Donoso, director general d’Unef, que en fa un resum molt clar: “Els particulars s’han adonat que els seus diners estan millor a la teulada que al banc”.

Interès de les empreses

Els particulars s’han llançat a captar ajudes, però també les empreses. Al sector serveis s’han presentat sol·licituds per a noves instal·lacions per valor de 30 milions d’euros, enfront d'un pressupost de 22 milions. En el cas dels altres sectors productius, com la indústria, les sol·licituds per a noves instal·lacions quasi han duplicat el pressupost de 30 milions d'euros. En aquest cas queden quasi 29 milions d’euros en llista d’espera. En el cas del sector residencial, les administracions públiques i el tercer sector, la llista d’espera encara és més gran. Amb un pressupost de poc més de 34 milions d’euros, les sol·licituds rebudes sumen més de 68 milions. 

De tots els programes, els que han punxat són el de les ajudes a sistemes d’emmagatzematge en instal·lacions ja existents i el programa d’ajudes a les plaques tèrmiques (no fotovoltaiques) del sector residencial. L’esperança, davant tota aquesta sobredemanda d’ajudes, és que l’Idae augmenti la dotació als programes o traspassi a Catalunya recursos d’altres comunitats que no s’hagin exhaurit. 

Les ajudes a l’autoconsum, explica Barfull, són especialment atractives perquè són a fons perdut i, depenent dels casos, poden arribar fins al 60% de la inversió que ha de fer una empresa. Entre el teixit productiu, Barfull parla d’èxit del programa, segurament perquè “fa disminuir la despesa energètica”, que per a moltes empreses “és molt important”.

stats