Allau de venda d’hotels a Barcelona

Els fons d'inversió es converteixen en els nous propietaris de la majoria d'allotjaments que estan al mercat

3 min
Hotel Juan Carlos I de Barcelona

Només s’ha de fer una cerca simple als principals portals immobiliaris per veure desenes d’hotels en venda a la ciutat de Barcelona. Per sorprenent que sembli, es poden trobar amb un sol clic des de nombrosos hostals –la majoria dels quals es venen a partir d’un milió d’euros– fins a hotels de màxima categoria que s’enfilen fins als 30 milions d’euros. És el cas d’un quatre estrelles que s’anuncia a Habitaclia, ubicat a Sants, i que per les seves imatges correspon a l'Hotel Acta City 47. Es ven per 26,5 milions d’euros.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El que evidencien tots aquests anuncis, assegura el professor dels estudis d’economia i empresa de la UOC i expert en turisme Pablo Díaz, és que la crisi actual ha impactat amb molta duresa en el sector hoteler, fins al punt que molts propietaris d’establiments s’han vist obligats a vendre. “Passa sobretot en poblacions costaneres que depenen del turisme estranger i que, paradoxalment, abans de la crisi encara tenien camí per créixer, com és el cas de Barcelona o Màlaga”, rebla Díaz.

La desesperació del sector per desfer-se dels hotels, en la majoria de casos a preus per sota del mercat, ha aixecat l’interès de compra sobretot per part dels fons d'inversió, que compten amb una liquiditat que no té l’àmbit hoteler. “L’interès turístic per Barcelona hi segueix sent, ara i en un futur, i això els fons d’inversió ho saben, així que aprofiten per comprar gangues que saben que els seran rendibles”, afegeix Díaz. Entre les compravendes hi ha nombrosos hotels emblemàtics de Barcelona.

NH Calderón

La venda es va tancar per 125 milions d’euros

Situat a la rambla de Catalunya, el grup NH va vendre l’Hotel Calderón per 125 milions d’euros a LaSalle Investment Management el mes passat. Va ser una operació de compra amb arrendament posterior, cosa que vol dir que NH el tindrà llogat durant vint anys amb opció a dues pròrrogues més, també de vint anys cadascuna.

Hotel Nobu

El va adquirir un fons alemany per 80 milions d’euros

L’establiment era de la cadena Selenta Group, propietat del president del gremi d’hotelers de Barcelona, Jordi Mestre. El va adquirir el fons alemany ASG per 80 milions d’euros l’últim dia del 2020. L’allotjament va obrir les portes el setembre del 2019 on hi havia abans el Gran Hotel Torre Catalunya, i el gestionaven Selenta Group i la companyia internacional Nobu Hospitality, fundada per l’actor Robert De Niro, el xef Nobu Matsuhisa i el productor de cinema Meir Teper.

Hotel Juan Carlos I

Pendent de l’ampliació de la concessió per tancar la venda

Situat a l’avinguda Diagonal, l’hotel està a la venda per un preu simbòlic d’un euro, però amb un deute de 80 milions d’euros. L’allotjament és propietat de Barcelona Project’s, la societat immobiliària del príncep saudita Turki ben Nasser, membre de la família reial de l’Aràbia Saudita, i està explotat per la canadenca Fairmont. El seu traspàs al grup nord-americà Apollo Global Management, però, està pràcticament tancat, sempre que l’Ajuntament doni el vistiplau a l’ampliació de la concessió. L’hotel es va construir sobre solars privats, però els propietaris van cedir la titularitat al consistori barceloní a canvi de no haver de pagar cap cànon durant cinquanta anys. Per tant, com que el solar és públic, sense aquesta ampliació pot ser que el traspàs no s’acabi duent a terme.

Hotel Sofia

El fons canadenc Brookfield ultima la seva compra

Propietat també de la cadena catalana Selenta, està a punt de passar a mans d’un nou propietari. Tal com va avançar TV3, es tracta del fons canadenc Brookfield, que ja està perfilant els últims detalls per tancar-ne la compra. Ara bé, el grup Selenta seguiria gestionant l’hotel en règim de lloguer. Igual com en el cas de l'Hotel Juan Carlos, el Sofia havia estat en mans de l’expresident del Barça Joan Gaspart quan l'establiment era de la cadena Husa.

Hotel Tryp Apolo

La cadena Meliá passa a ser el nou propietari

El fins ara propietari, el fons nord-americà Värde, va tancar la venda de l’hotel al fons canadenc Brookfield per 96 milions d’euros. Ara bé, la cadena mallorquina Meliá, que és qui el gestiona, va fer servir la clàusula del seu contracte en què valorava l’opció de compra de l’establiment si igualava l’oferta i, finalment, s’ha convertit en la nova propietària de l’hotel, ubicat a l’avinguda Paral·lel.

Hesperia Presidente

Comprat per la família Grífols per 125 milions d’euros

L’hotel, ubicat a l’avinguda Diagonal i de quatre estrelles, estava a la venda molt abans que esclatés el covid, concretament des del 2017. Finalment, se l’ha quedat la família Grífols. Segons va avançar Expansión, l’ha comprat per 125 milions d’euros, inclosa la reforma que té pendent.

stats