SINDICATS
Economia 07/03/2016

Àlvarez parteix com a favorit per liderar la UGT a Espanya

El congrés del sindicat serà un cara a cara del líder català amb Cilleros, el candidat amb el suport de Méndez

Elena Freixa
3 min
Josep Maria Àlvarez ha estat un quart de segle al capdavant de la UGT de Catalunya i ara ha decidit fer el salt a l’estatal.

BarcelonaL’històric sindicalista de la UGT de Catalunya Josep Maria Àlvarez afronta una situació que li és nova: un pols a les urnes en un congrés per erigir-se com a líder del sindicat a Espanya. Des que va accedir al lideratge de l’organització catalana fa 26 anys, Àlvarez ha trobat pocs opositors per anar reeditant i reforçant el lideratge, i cap candidat li ha presentat batalla en un congrés. Ara, tot i els importants suports amb què afronta el congrés confederal que arrenca a Madrid aquest dimecres, té al davant Miguel Ángel Cilleros, líder de la federació de transport i candidat oficial del secretari general sortint, Cándido Méndez. Seria una sorpresa que el tercer sindicalista que ha anunciat precandidatura, el líder de la UGT canària, Gustavo Santana, aconseguís reunir els avals suficients -150 com a mínim- que li garantissin optar al lideratge.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El congrés serà un cara a cara entre Àlvarez i Cilleros, i alguns membres de l’actual direcció de Cándido Méndez auguren a hores d’ara un resultat igualat. “Això pot anar de 25 vots”, assegura a l’ARA una font del sindicat, que veu que l’avantatge del candidat català s’ha diluït els últims dies. En canvi, fonts pròximes a la candidatura d’Àlvarez recorden que el líder català compta amb més del 50% dels avals i que això permet ser optimistes tot i no tenir res guanyat encara.

Àlvarez ha treballat una candidatura buscant suports a tot el territori, que es van acabar visualitzant quan una dotzena de líders sindicals de federacions i comunitats autònomes van donar-li suport explícit fa deu dies. Aquella fotografia no va agradar a tothom i membres pròxims a Méndez l’han criticat. “Ell diu que la seva és una candidatura que vol fugir de l’establishment però la imatge del suport dels líders autonòmics denota un sindicalisme de cúpula”, assegura una font de l’actual direcció. També reconeix, però, que la candidatura de Cilleros tampoc ha aportat, de moment, elements trencadors. “No afinen en les propostes i espero que al congrés el debat serà de més nivell sobre quina política sindical de futur defensen els uns i els altres”, sosté.

Després que Àlvarez avancés que comptava amb un suport majoritari en termes d’avals, han sortit veus dissidents en algunes comunitats autònomes que s’han desmarcat dels seus líders que van fer-se la foto amb Àlvarez i remarcant que va ser a títol personal. Ha passat a Madrid i al País Valencià, que són dues de les grans territorials que envien 31 i 24 delegats al congrés respectivament. La divisió també s’ha visualitzat a la Rioja i a Navarra, però es fa difícil calcular com pot traduir-se això a l’hora de les votacions. Andalusia, la que envia més representants (39 delegats), no s’ha pronunciat, i Catalunya, amb 31 delegats com Madrid, sí que ha garantit el suport en ple al seu actual secretari general.

Àlvarez ha teixit la candidatura buscant el favor de les grans branques sectorials de la UGT i n’ha lligat dues d’importants, que són les federacions de serveis públics i la del metall, d’on prové ell. Sumen 160 delegats dels 601 que tenen dret a vot i s’espera un suport molt majoritari a favor d’Àlvarez. En el cas del metall, van ser els primers a esperonar-lo a presentar-se fins i tot abans que el candidat català hagués començat els moviments públics per rellevar Cándido Méndez.

La delegació catalana al congrés suma 71 membres, repartits entre 31 que envia la UGT de Catalunya i 40 repartits dins de les federacions sectorials (entre ells, 11 a la de serveis públics i 8 a la del metall). Sumats els suports fins ara, sobre el paper, Àlvarez podria acostar-se a la majoria per guanyar però caldrà calibrar fins on arriben els que se n’han desmarcat i, sobretot, si el silenci de molts altres equival a un suport al candidat català. La votació està prevista per dijous al vespre.

La corrupció avança el congrés

Favorables i crítics d’Àlvarez consultats per l’ARA han assegurat que el posicionament del candidat català en el procés sobiranista no interfereix en les seves opcions de guanyar, però el sí del candidat al dret a decidir ha sigut un tema protagonista les últimes setmanes. Un afiliat de la UGT va denunciar Àlvarez pel seu suposat suport a l’independentisme i va demanar al sindicat que l’apartés, però el comitè de garanties del congrés ha arxivat el cas.

La regeneració del sindicat és un dels arguments clau de tots dos candidats, tant de Cilleros com d’Àlvarez. La transparència és un argument central després dels escàndols de corrupció que han minat la imatge i han esquitxat dirigents de l’organització a Espanya. Van ser els casos de corrupció (ERO a Andalusia o suposades factures falses per rebre subvencions) el que va forçar Méndez a convocar el congrés confederal un any abans del que tocava i a anunciar que ell no repetiria després de 22 anys.

stats