Economia 21/09/2017

Andalusia elimina pràcticament l'impost de successions

El govern de Susana Díaz suprimeix el gravamen per aprovar els pressupostos amb Ciutadans

Ara
2 min
Susana Díaz, presidenta de la Junta i el PSOE andalús

BarcelonaEl PSOE i Ciutadans van arribar ahir a un acord per la reforma de l'impost de successions i donacions a la regió que permetrà eliminar-lo pràcticament en la seva totalitat. El pacte suposa situar el mínim exempt de pares a fills en successions d'un milió d'euros per hereu directe. Aquest llindar implicarà que el 95% dels andalusos no hagi de pagar aquest impost, mentre que les donacions (és a dir, les herències que es donen en vida) quedaran exemptes de l'impost si són inferiors a un milió d'euros i estan dirigides a crear empreses o llocs de treball.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Així doncs, la Junta bonificarà el 99% als contribuents que compleixin aquests requisits, de manera que pagaran una quantitat mínima. Abans de l'acord, a Andalusia ja hi havia una bonificació, però només per a herències inferiors a 250.000 euros i sempre que l'hereu no disposés d'un patrimoni previ superior a 403.000 euros.

El govern socialista andalús ha acceptat l'acord per desbloquejar els pressupostos del 2018, ja que era una de les condicions imposades per Ciutadans per aprovar els comptes. En total, la reforma tindrà un cost d'uns 90 milions d'euros. La presidenta andalusa, Susana Díaz, ha destacat que després d'aquest acord "només els milionaris" pagaran aquest impost a la comunitat autònoma.

El líder andalús de Ciutadans, Juan Marís, també ha assegurat que el pacte suposa el "certificat de mort" d'aquest gravamen i ha recordat que les mesures pactades entraran en vigor a principis del 2018 amb els nous pressupostos.

No obstant això, la consellera d'Hisenda i Administració Pública, María Jesús Montero, ha afirmat que, per ara, l'acord no preveu ampliar l'exempció a familiars en diferents graus de proximitat, com ara germans o nebots. Aquesta última era una de les reclamacions que havia fet el PP al govern andalús. D'altra banda, Podem ha assenyalat que aquest acord posa de manifest que Díaz està a "l'ala més a la dreta del PSOE", i ha criticat la "rendició" del govern andalús a les demandes de Ciutadans.

stats