ECONOMIA
Economia 17/03/2011

Andreu Mas-Colell: "No sé què vol dir el concepte de 'caixa buida'"

El conseller d'Economia i Empresa assegura que els pressupostos del 2012 també seran restrictius i anima els inversos a invertir en el deute de Catalunya, ja que "és un bon negoci i haurem d'oferir bones condicions"

Jordi Nicolás Soler
2 min
El conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, en una imatge d'arxiu

BarcelonaAndreu Mas-Colell, conseller d'Economia i Coneixement, s'ha mostrat confiat a arribar a un acord amb el govern espanyol pel que fa al fons de competitivitat, tot i que ha reconegut que "encara no hem avançat". En declaracions a Catalunya Ràdio, el conseller ha dit que "les negociacions encara no estan tancades. Confio a arribar a un acord global fins al 2013, quan hauríem d'arribar a una situació sense dèficit, tot i que és probable que paguin tard", ha dit. Pel que fa a la possibilitat d'acceptar nous traspassos, Mas-Colell ha assegurat que "només ens comprometrem als que siguin realitzables". En aquest sentit, ha afirmat que "s'ha acabat acceptar traspassos que no vinguin finançats al cent per cent". "No és acceptable un sistema on es fixen normes des del govern central que afecten les finances de la Generalitat i que sempre acabem pagant nosaltres", ha afegit.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Pel que fa al dèficit de 1.800 milions d'euros que encara no s'ha pogut col·locar al mercat, en part a causa de la crisi al Japó, el titular d'Economia i Coneixement ha volgut fer una crida als inversors: "Invertir en deute de Catalunya és un bon negoci en aquests moments, perquè haurem d'oferir bones condicions". D'aquesta manera, Mas-Colell ha dit que els bons del tripartit al 4,75% d'interès "van ser cars en aquell moment", tot i que ha reconegut que "era un experiment nou i que cada moment és diferent". El govern català busca col·locar deute entre grans inversors per un valor d'uns 300 milions d'euros, ampliable a 500 entre inversors institucionals, a un tipus d'interès del 5,5% i per un període de dos anys. D'altra banda, Mas-Colell s'ha volgut desentendre de les crítiques de l'agència de qualificació de riscos Moody's al Govern català i l'acusació d'alguns que la caixa de la Generalitat està buida: "No sé què vol dir el concepte de 'caixa buida'. Les dades són les que són i el 2010 hi va haver dèficit", ha dit el conseller. Malgrat tot, ha volgut tranquil·litzar la població: "Tenim la caixa que correspon, la que hi ha d'haver".

D'altra banda, Mas-Colell ha avançat que els pressupostos del 2012 també seran "restrictius". "La reducció de despesa del 10% enguany és el que podem fer demanant molts sacrificis, és un percentatge molt elevat", ha assegurat. Sobre l'anunci de Zapatero que no descarta tornar a publicar les balances fiscals d'alguna forma, el conseller d'Economia i Coneixement ha manifestat el seu desig que es publiquin "amb un cert nivell d'oficialitat, perquè a la resta d'Espanya confiaran més en les fonts que no surtin exclusivament de Catalunya".

stats