Economia 03/08/2015

Anticorrupció troba més indicis que apunten que Rato va blanquejar diners a l'estranger

L'exministre d'Economia invertia en una societat alemanya a través d'una de les seves companyies a Gibraltar

Efe
2 min
Rodrigo Rato, en una imatge d'arxiu / EFE

MadridLa Fiscalia Anticorrupció ha trobat nous indicisnous indicis que apunten que l'exvicepresident del govern espanyol Rodrigo Rato va blanquejar diners a l'estranger entre 2011 i 2014 a través d'una de les seves societats, de manera que la Fiscalia ha demanat que l'Audiència Nacional investigui el cas.

Segons Anticorrupció, un informe de l'Oficina Antifrau apunta que Rodrigo Rato va blanquejar diners a través de la societat alemanya Bagerpleta GmbH, propietària d'un hotel de Berlín i de la qual Rato va ser administrador fins l'abril del 2015.

Segons la Fiscalia, les inversions de l'exministre d'Economia en aquesta societat (de la qual controla el 44%) s'haurien dut a terme a través d'una altra societat anomenada Kradonara, que té la matriu a Gibraltar i que també és propietat de Rato.

"El flux de diners que Kradonara ha remès a Bagerpleta GmbH entre 2011 i 2014 té un presumpte origen il·lícit", que emmascararia presumptes delictes de corrupció entre particulars i delictes fiscals, subratlla la Fiscalia.

Inicialment la Fiscalia va voler separar aquest cas del que ja investiga l'Audiència Nacional pel cas Bankia. Ara, però, reclama que l'Audiència Nacional investigui també el presumpte blanqueig de capitals de Rodrigo Rato.

Els delictes dels quals se l'acusa

L'exministre d'Economia va declarar per cinc delictes fiscals, un de blanqueig de capitals i un altre d'alçament de béns a través de diversos mecanismes:

  • Frau a la hisenda pública per impagament de l'IRPF i l'impost de societats superior a 120.000 euros entre 2011 i 2013.
  • Blanqueig de capitals a través de societats estrangeres i tràfic de divises per més de 12 milions.
  • Donació als seus fills de les seves participacions a les societats Aurosur, Rodanman Gestió, Explotacions Carabaña i Rafi per 2,6 milions d'euros, que després va recomprar mitjançant ampliacions de capital de la societat Kradonara.

Tots aquests motius van portar l'Oficina Antifrau a demanar la detenció de l'exbanquer, que es va produir mentre assistia a l'escorcoll del seu domicili, el qual va seguir poc després, encara que ja en llibertat, el del seu despatx. De moment, Rodrigo Rato té tots els seus comptes i patrimoni embargats per ordre del jutge, que al maig li va fixar una fiança de 18 milions per aixecar aquesta mesura cautelar.

stats