MERCAT LABORAL
Economia 04/03/2019

Catalunya continua creant ocupació tot i la frenada a Espanya

L’atur registrat cau en més de 1.700 persones malgrat el context de desacceleració econòmica

Leandre Ibar
5 min

BarcelonaL’atur registrat es va reduir a Catalunya al febrer, tot i mantenir-se a l’alça en el conjunt d’Espanya. Concretament, l’atur va caure a Catalunya en 1.734 persones al febrer, fins a situar-se en un total de 396.642 aturats, segons les dades fetes públiques ahir pel ministeri de Treball. Aquesta xifra significa una lleugera reducció respecte al gener d’enguany, del 0,4%. En comparació amb el febrer del 2018, l’atur va baixar un 5,1%, que suposa una reducció de 21.539 persones. Tots els sectors econòmics registren un descens de desocupats, menys el sector agrícola, en què augmenten en 274 persones.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

“Les dades no són extraordinàries -diu Josep Lladós, professor d’economia de la UOC-, però es continua creant ocupació, sobretot a Catalunya”. I afegeix que no veu “un canvi de tendència” respecte a les bones xifres de l’últim any. Catalunya està entre les vuit comunitats autònomes que redueixen el nombre de persones que busquen feina a través de les llistes oficials a tot l’Estat, només per darrere de l’Aragó i les illes Balears, que lideren la reducció.

En canvi, al conjunt d’Espanya el nombre de persones a l’atur ha augmentat en 3.279, cosa que situa la xifra total de desocupats inscrits en 3.289.040, un 0,1% més que al gener. Es tracta del pitjor registre d’aturats en un febrer des del 2013, quan l’atur va augmentar en 59.444 persones.

Lladós destaca que “un de cada tres nous afiliats” a la Seguretat Social és català, un creixement notable tot i la conjuntura actual: “Hi ha una desacceleració del creixement, però continua l’impuls positiu” sobre el mercat laboral, segons Lladós. En aquest sentit, Lladós recorda que les diferents prediccions sobre activitat econòmica apunten a un alentiment del creixement del PIB tant de Catalunya com d’Espanya, un fet que -diu- hauria d’estendre’s també a l’ocupació.

Impuls de les exportacions

El professor destaca que a Catalunya només es van destruir llocs de treball en el sector agrícola, mentre que la resta de sectors continuen amb un augment de les contractacions. I apunta a les exportacions com una de les causes per mantenir a l’alça la creació de llocs de treball. “El sector exterior ajuda”, comenta. Les xifres del febrer suposen una millora del mercat laboral en comparació amb el mes de gener, quan l’atur registrat va créixer en més de 5.400 persones a Catalunya.

Des del govern espanyol, la secretària d’estat d’Ocupació, Yolanda Valdeolivas, va afirmar que la tendència a reduir l’atur és “sostinguda i consolidada”, i que “no està trencada”, malgrat l’increment del nombre de desocupats a nivell estatal. La secretària d’estat va dir que el mercat laboral espanyol presenta condicions “favorables” per continuar creant llocs de treball. En aquest sentit, Valdeolivas va qualificar el futur d’“esperançador, de creixement sostenible i estable”. La secretària d’estat va justificar l’augment de l’atur a nivell espanyol per l’acabament de certes campanyes agrícoles i per un “cert impacte” del Brexit.

Per contra, Lladós considera “difícil” fer càlculs a aquestes altures sobre la sortida del Regne Unit de la Unió Europea, però admet que “el Brexit genera incertesa en decisions d’inversió, que són les que impacten més directament en la creació d’ocupació”.

A més, el govern espanyol va negar que la recent pujada del 22% del salari mínim interprofessional (SMI) fins als 900 euros mensuals hagi afectat el mercat de treball. El secretari d’estat de Seguretat Social, Octavio Granado, va dir que la pujada -que va entrar en vigor l’1 de gener passat- no ha tingut “cap impacte” sobre l’ocupació. En canvi, Lladós creu que “cal ser molt prudents” a l’hora d’avaluar l’impacte del SMI sobre l’economia, ja que -opina-“és presumptuós, precipitat i, fins i tot, poc responsable” analitzar-ne l’impacte només amb les dades d’un mes. Segons Lladós, cal més temps per veure com evolucionen algunes franges del mercat laboral, principalment “les feines poc qualificades i l’ocupació juvenil”, que acostumen a ser “els segments més afectats” pels increments del SMI.

Puja l’afiliació

Pel que fa a la mitjana d’afiliació a la Seguretat Social, es va situar al febrer en 18.888.368 ocupats, que suposen un avenç del 0,37%, un increment de 69.172 persones. És la xifra més elevada per a un mes de febrer des del 2008. Catalunya lidera l’increment de persones que cotitzen a l’Estat al febrer, amb 23.247 persones més afiliades a la Seguretat Social, un 0,69% més que en el primer mes d’enguany.

Per demarcacions, Barcelona va tenir 2.592.014 treballadors registrats, un 0,6% més que al gener i un 2,9% més que fa un any. Girona, però, va ser on més va augmentar l’ocupació, amb un increment de l’1,1% respecte al mes anterior i del 3% interanual, i es va situar en 311.141 treballadors. A Tarragona, en canvi, va ser on va créixer menys el total de treballadors en actiu, que va ser 296.442, un 0,3% més que al gener i un 2% més que el febrer del 2018. Per acabar, a Lleida l’ocupació va augmentar fins a les 185.810 persones, cosa que representa una pujada del 0,55% intermensual i d’un 2,65% respecte al mateix mes del 2018.

Tant les patronals com els sindicats van rebre positivament les dades, tot i que en tots dos casos van considerar que la situació està lluny de ser òptima. En un comunicat, el sindicat Comissions Obreres va lamentar que continuï “l’abús de la contractació temporal”, que evidencia “un mercat de treball inestable i amb una alta rotació laboral”, i va demanar a les administracions que dediquin més recursos a polítiques actives d’ocupació i que facilitin les prejubilacions per “garantir la renovació de les plantilles”. En canvi, l’organització empresarial Cecot va destacar “la necessitat d’assolir acords d’estabilitat que dotin de seguretat i certeses les decisions que s’han de prendre en l’activitat empresarial”.

LES CLAUS

1. Per què l’atur disminueix a Catalunya i puja a Espanya?

Ni la reducció ni l’augment són especialment acusats en comparació amb el mes anterior, el gener, però el fet que a Catalunya les exportacions tinguin més pes és una de les principals raons. Tot i així, destaca que Catalunya és el principal motor de l’Estat en l’afiliació a la Seguretat Social.

2. Quin impacte té el Brexit?

El fet que l’economia hagi crescut en els últims anys per l’increment de les exportacions podria ocasionar un alentiment en l’economia, però els experts encara no saben en quin grau. El que sí que és cert és que el Brexit crea incertesa entre els empresaris, cosa que afecta les inversions, que són un dels elements que més influencien la creació de llocs de treball.

3. Ha afectat l’augment recent del salari mínim?

El govern espanyol nega que la pujada del salari mínim hagi tingut cap impacte en el mercat laboral. Segons els experts, encara és massa aviat per veure quins efectes té sobre l’ocupació.

stats