Mercat laboral

Primer octubre en 14 anys que baixa l'atur a Catalunya

La desocupació es redueix en 510 persones i es creen més de 21.000 llocs de treball

3 min
Una oficina del SOC a Barcelona

BarcelonaLes dades de l'atur tornen a caure per vuitè mes consecutiu a Catalunya després de la pujada constant causada per la crisi del covid. A l'octubre ha baixat en 510 persones, segons les dades que el ministeri de Treball ha fet públiques aquest dimecres. Tot i que el descens és discret, és important tenint en compte que és la primera caiguda de la desocupació a l'octubre des de fa catorze anys, perquè tradicionalment és un mes en què s'acaben molts contractes de la temporada d'estiu i de retruc les dades pugen. A Espanya també hi ha hagut un descens, concretament de 734 persones, el primer cop en 46 anys. "La baixada respon al fet que venim de gairebé dos anys molts difícils, i caldrà veure quin serà el comportament quan s'acabin els expedients de regulació temporal d'ocupació", puntualitza el catedràtic en dret laboral de la UB Jordi García.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Precisament a Catalunya encara hi ha 40.472 treballadors afectats per un ERTO i que no es comptabilitzen com a aturats. Tot i ser la xifra més baixa de la pandèmia (s'ha reduït en gairebé 7.500 persones en comparació amb el setembre), el Principat concentra un de cada cinc empleats en aquesta situació. Segons el ministeri de Seguretat Social, des de l'arribada del covid a Espanya ja han sortit d'aquests expedients gairebé un 95% dels que hi van ser inclosos. "És estrany que Catalunya encara tingui gent en ERTO. L'única explicació, si n'hi ha, és que és una de les comunitats que ha aixecat les restriccions causades per la pandèmia més tard", apunta García.

Evolució de l'atur a l'octubre a Catalunya

Actualment el nombre de persones que busquen feina a Catalunya és de 377.960, gairebé 10.000 persones menys que l'octubre de fa dos anys. Per tant, en xifres absolutes la radiografia laboral ja és millor que la que hi havia abans de l'impacte del covid. El descens de l'atur a Catalunya s'ha concentrat bàsicament a la demarcació de Barcelona, perquè a Tarragona, Girona i Lleida el nombre de desocupats ha augmentat. Per sectors, només ha pujat l'atur en l'agricultura, amb 779 persones en un mes, i en les persones que buscaven feina per primera vegada (+394). A la resta d'àmbits, els serveis han protagonitzat la baixada més important, seguits per la construcció i la indústria.

Una altra prova de la recuperació econòmica són les dades d'afiliació, que mostren que al Principat s'han generat 21.171 feines el mes passat (+0,61%) respecte al setembre, el segon creixement més intens des del 2004 (quan va començar la sèrie històrica). A més, els ocupats han pujat en poc més de 124.000 persones en un any (+3,68%). En total, a l'octubre hi havia a Catalunya gairebé 3,5 milions de treballadors inscrits a la Seguretat Social. "Que es creï ocupació sempre és una bona notícia, però per veure si la situació és estructural o conjuntural caldrà esperar al 2022 i a com tira endavant la reforma laboral", deixa clar el catedràtic de la UB.

Descens de contractes

L'únic aspecte negatiu de les dades d'octubre són el nombre de contractes que es van firmar (gairebé 263.000) i que es van reduir en un 5,9% en comparació amb el setembre. On no hi ha sorpreses és en el fet que la majoria van tornar a ser temporals (84%).

A Espanya, on no es produïa una baixada de l'atur un mes d'octubre des de l'any 1975, hi ha 3,25 milions de persones apuntades a les llistes del Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE). Igual que Catalunya, també encadena vuit mesos de baixada contínua i també ha disminuït en tots els sectors excepte en l'agricultura. Per comunitats, on més ha baixat ha sigut a Madrid (-9.851), seguida de les Canàries i Castella i Lleó. Catalunya és el vuitè territori de l'Estat on més va caure.

Pel que fa als ocupats, es van enfilar fins als 19,69 milions de treballadors a Espanya, 159.478 treballadors més que al setembre. Suposa el nivell d'afiliació més alt registrat a la sèrie, i l'increment duplica els registrats el mateix mes dels dos exercicis anteriors.

La ministra d'Economia, Nadia Calviño, ha qualificat les dades de "molt positives" i ha assegurat que demostren que s'ha accelerat la creació de llocs de treball. El mateix optimisme ha demostrat el Govern. "La recuperació econòmica és un fet", ha subratllat el secretari de Treball, Enric Vinaixa. La patronal també ha valorat positivament les dades. El secretari general de Pimec, Josep Ginesta, ha destacat: "Estem transitant cap a la reactivació". Tot i això, ha alertat que la crisi de subministraments afectarà negativament la recuperació i que la campanya de Nadal serà "pitjor de l'esperada" en termes d'ocupació. En canvi, els dos sindicats majoritaris, CCOO i UGT, han avisat que la recuperació s'està fent a base de contractes temporals, sous baixos, jornades parcials no voluntàries i precarietat laboral. En aquest sentit, CCOO ha assenyalat que calen increments de sou per fer front a la "inflació desbocada" però també l'actualització urgent de les ajudes, prestacions i subsidis, i la UGT ha insistit que és "necessària i urgent" la derogació immediata de la reforma laboral del PP.

stats