Economia 02/06/2016

Catalunya ha recuperat la meitat de l'ocupació perduda per la crisi

El turisme impulsa el descens de l'atur a mínims de fa set anys i fa créixer l'afiliació gràcies, sobretot, a la contractació temporal

Elena Freixa
3 min

BarcelonaEl mercat laboral català és encara a mig camí de la remuntada. Amb les dades del maig, a Catalunya ja s'han recuperat més de la meitat dels treballadors perduts en els últims vuit anys de crisi. Per contra, l'atur encara és un 54% superior al del 2008, i els qui aconsegueixen sortir-ne ho fan, majoritàriament, per la via d'un treball precari.

La creació d'ocupació al maig va enfilar els cotitzants a la Seguretat Social fins als 3,16 milions, lluny encara del punt àlgid de 3,44 milions, però una cota que no es veia des de fa temps. La situació és semblant a Espanya, on el mes va tancar amb 17,6 milions de treballadors donats d'alta al sistema –la xifra més alta dels últims sis anys– després d'un creixement fort amb 198.000 altes en un sol mes. Les xifres del maig, publicades pel ministeri, anticipen que el mercat de treball afronta la seva etapa de més activitat, empès sobretot pels serveis i el turisme.

L'altre cantó de la balança, l'atur, també millora. A Espanya, la desocupació va marcar la fita de baixar dels quatre milions de persones per primer cop des de l'agost del 2010. El nou mínim, però, segueix sent encara força elevat: hi ha 3.891.403 persones sense feina, segons els registres de les oficines d'ocupació estatals.

A Catalunya, va disminuir en gairebé 16.000 persones al maig, i el total, 470.205 desocupats, és la xifra més baixa dels últims set anys. Fa quatre mesos que s'encadenen millores i, si es compara amb l'any passat, l'atur ha disminuït un 11% (-61.600 persones). En el cas d'Espanya, hi ha un 8% menys d'aturats que el maig del 2015 (-323.000 persones).

S'imposa el contracte temporal

El mercat de treball està en l'estació de màxima efervescència i, en bona part, s'explica pel turisme i els serveis que hi van associats. El sector serveis, de fet, va monopolitzar el 70% de la reducció de l'atur del maig a Catalunya, amb 11.000 desocupats menys. Malgrat això, el descens va ser global i també va afectar indústria i construcció, amb 1.700 aturats menys en cada cas, i agricultura, amb 1.500 menys.

La mala notícia és que el que guia aquesta recuperació són les feines de baixa qualitat. "El 88% dels nous contractes són temporals, de més curta durada, mal retribuïts i molt inestables", lamenta el secretari general del departament de Treball, Afers Socials i Família, Josep Ginesta.

Un de cada quatre contractes dura menys d'una setmana

Tot i destacar la lectura positiva per la nova reducció de l'atur a Catalunya, Ginesta reconeix que la deriva precària de la nova feina, tant a Catalunya com al conjunt de l'Estat, és un llast per a una economia que vol ser del primer món i competitiva.

A Catalunya es van signar 260.500 nous contractes el mes passat, un increment de 27.600 en comparació amb l'abril. D'aquests 27.600, menys de 500 van ser fixos. La contractació estable va créixer un 23% respecte del maig de l'any passat, però els 32.500 contractes fixos són minoria davant l'allau de més de 228.000 eventuals, un 13% per sobre del 2015. Per cada contracte fix signat el mes passat, se'n van formalitzar set de temporals.

En termes quantitatius, el maig és el preludi d'una temporada turística "impressionant", segons subratlla l'economista i professor de la UPF José García Montalvo. També portals de referència com Infojobs auguren que la bonança al mercat s'allargarà fins a l'agost. Des del punt de vista qualitatiu, però, assenyala que aquesta recuperació no té les bases sòlides que el mercat necessita.

El govern espanyol ha valorat les dades del mercat laboral ja en clau de precampanya política i apel·lant al triomfalisme: "Ha estat el millor mes de maig de la històrica d'Espanya", ha dit el president del govern espanyol, Mariano Rajoy. "Espanya ha sortit de la crisi", va dir el mateix Rajoy dimecres, tot augurant unes bones dades d'atur mensual.

Pimec demana més formació

La patronal Pimec ha demanat que el focus del mercat laboral es posi en la formació ara que es comença a crear ocupació de manera sostinguda. Tot i l'elevat atur que encara hi ha, ha insistit, moltes vacants de perfil tècnic tenen problemes per cobrir-se.

Els 470.200 aturats que consten a les llistes de les oficines d'ocupació públiques tenen cada cop menys xarxa de protecció, alerten els sindicats UGT i CCOO. La taxa de cobertura va situar-se al maig en el 54%, la qual cosa vol dir que pràcticament l'altra meitat de desocupats no té cap mena de prestació. L'atur de llarga durada es cronifica, alerta CCOO, que proposa noves mesures de protecció i orientació per millorar les opcions dels afectats de reinserir-se al mercat de treball.

stats