Economia 07/08/2012

Els aturats perdran 2.300 euros de mitjana amb la retallada de la prestació d'atur

El sindicat CCOO alerta que els aturats més grans de 45 anys són els més castigats per la retallada perquè també s'ha eliminat el subsidi que rebien

Acn / Ara
2 min

BarcelonaLa retallada en la prestació d'atur que ha aprovat el govern espanyol es tradueix en una pèrdua mitjana de més de 2.300 euros en el cas dels aturats que tinguin dret a percebre la prestació durant el període màxim establert, que són 24 mesos. Segons els càlculs de CCOO, si la rebaixa en la prestació a partir del setè mes se suma a que ara la prestació cotitzarà més a la Seguretat Social, la pèrdua s'enfila a gairebé 250 euros al mes.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Una persona que hagi perdut la feina i que tingui dret al màxim de dos anys d'atur i a una quantitat dins de la mitjana, és a dir, de 864,9 euros al mes, deixarà de rebre 2.324 euros, segons aquest càlcul. Afegit als 28 euros de més que haurà de cotitzar a la Seguretat Social mensualment, d'acord amb els darrers canvis de la llei, la pèrdua anual s'aproparà als 3.000 euros, segons aquest càlcul.

Aquesta retallada "totalment injusta" en paraules de la secretària socioeconòmica de CCOO de Catalunya, Cristina Faciaben, és encara més greu si s'observa com queda tot el mapa de prestacions i subsidis als aturats d'acord amb les noves regles que ha introduït el govern del PP.

La situació, ha alertat, és especialment alarmant en el cas dels majors de 45 anys que estiguin a l'atur sense haver cotitzat anteriorment, ja que a partir d'ara no tindran dret a cobrar la Renda Activa d'Inserció (RAI) de 426 euros al mes.

A Catalunya aquest col·lectiu entre 45 i 55 anys suma 108.300 persones que deixaran de cobrar aquest subsidi.

El pla Prepara, que incloïa una ajuda de 400 euros als aturats sense ingressos durant 12 mesos sempre que es comprometessin a seguir uns itineraris d'inserció, s'esgota el proper 15 d'agost sense que el PP hagi fet cap esment sobre una possible renovació.

"Temem que després dels canvis a la Renda Activa d'Inserció, el que es pretengui sigui derivar aquests beneficiaris del Prepara cap aquí, fusionant tots dos subsidis però deixant, a la pràctica, fora de cobertura la gent que no hagi cotitzat anteriorment", ha lamentat Faciaben.

stats