Automoció

El cotxe elèctric, l'únic que creix a Catalunya

La venda d'automòbils cau un 10,6% des del començament de l'any

2 min
Un cotxe elèctric a Barcelona, en una imatge d'arxiu

BarcelonaLa venda de cotxes va tornar a caure a Catalunya a l'agost, segons les dades publicades aquest dijous per les patronals del sector. Només el vehicle elèctric creix en matriculacions al Principat, mentre que la resta de tecnologies continuen amb descensos. Així, a l'agost es van matricular a Catalunya 628 cotxes elèctrics purs, un 0,6% més que el mateix mes de l'any passat, mentre que en els vuit mesos acumulats les matriculacions d'elèctrics purs arriben a 7.031, un 30% més que en el mateix període del 2021.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Pel que fa als híbrids, el mes d'agost ha registrat un descens del 0,8%, amb 2.036 matriculacions, tot i que en l'acumulat de l'any les vendes d'aquests automòbils que combinen el motor d'explosió amb l'elèctric han augmentat un 10% i se n'han matriculat 21.278 unitats a Catalunya. A l'agost s'han matriculat al Principat 181 cotxes propulsats amb gas, un 21% menys que en el mateix mes de l'any passat, però com passa amb els híbrids, en l'acumulat de l'any la venda de cotxes de gas ha augmentat un 27% fins a les 1.738 unitats.

A l'agost es van vendre a Catalunya 2.667 cotxes de gasolina, un 0,1% menys que l'agost de l'any passat, mentre que en els primers vuit mesos de l'any s'han matriculat 28.385 cotxes de benzina, un 22% menys que el mateix període de l'any passat. En el cas dels vehicles dièsel, malgrat un petit repunt aquest mes d'agost, des del principi d'any se n'han venut a Catalunya 6.919 unitats, un 33% menys que el 2021.

En total, a Catalunya les matriculacions de turismes i totterrenys van caure un 0,8% a l'agost en relació amb el mateix mes de l'any passat, fins a les 6.209 unitats. Tot i això, el Principat es manté com el segon territori amb més unitats venudes, amb un 12% del total. Se situa a molta distància de Madrid, que concentra el 39,6% del total, fins a les 20.551 unitats, i on les vendes s'han enlairat un 28% en un any. En l'acumulat de l'any, a Catalunya s'han matriculat 65.351 cotxes, un 10% menys que el mateix període de l'any passat.

Lluny de la recuperació postpandèmia

A l'Estat, les vendes han augmentat un 9% a l'agost respecte al mateix mes del 2021, però la patronal Anfac destaca que en relació amb l'agost del 2019 (abans de la pandèmia) hi ha un descens del 30%. A més, entre el gener i l'agost s'han matriculat a Espanya 533.042 cotxes, un 9% menys que en el mateix període de l'any passat.

A tot l'Estat la venda de cotxes elèctrics ha crescut gairebé un 26% a l'agost, amb 1.901 unitats matriculades, i un 47% des del principi d'any, amb 21.276 vehicles.

Les millors dades d'aquest agost al conjunt espanyol es deuen a un increment de les compres per a flotes d'empresa i companyies de lloguer, que han repuntat, mentre que el mercat de particulars continua en xifres negatives, amb un descens del 4% el vuitè mes de l'any i una caiguda de l'1,4% en l'acumulat dels vuit primers mesos.

stats