Economia 16/01/2020

El CTESC apunta les cooperatives com a porta al frau amb falsos autònoms

El Govern ha identificat 13.000 llocs de feina coberts per falsos treballadors per compte propi

Paula Clemente
2 min
El conseller de Treball, Chakir El Homrani, en la presentació de l'informe del CTESC

BARCELONADels 550.000 treballadors autònoms que hi ha a Catalunya, gairebé un 60% desenvolupen la seva activitat de manera individual. Però la resta, en concret un 41,3%, no. La majoria d'aquest últim segment estan associats per treballar de manera col·lectiva mitjançant diferents tipus de formes societàries, però un important percentatge d'aquests ho acaben fent com a falsos autònoms. No hi ha dades específiques en aquest sentit, però es tracta d'una realitat que s'ha desenvolupat "amb massa intensitat", segons ha manifestat aquest dijous Chakir el Homrani, conseller de Treball. No és un fenomen nou, ha matisat, però és una tendència disparada arran de la crisi.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya (CTESC) ha fet públic aquest dijous un informe en què analitza per primera vegada l'estat de la qüestió i en què conclou que el treball autònom exercit de manera col·lectiva –que pot acabar en la pràctica dels falsos autònoms– és fruit d'unes dinàmiques empresarials transformades i de l'evolució del mercat de treball. I que no necessàriament és una tendència negativa. "Té potencialitats intrínseques, però hi ha situacions que evidencien mancances que condueixen a situacions de precarietat", ha explicat el titular d'aquest departament de la Generalitat.

Les potencialitats, ha dit, se centren en les característiques pròpies dels principis cooperatius: el control democràtic per part dels seus membres, l'autonomia i la independència, a més del fet que les cooperatives s'identifiquen per tenir més resistència a les situacions de crisi i que aquestes dinàmiques responen "de manera clara" a una descripció de "treball decent". Ara bé, "l'ús de la societat cooperativa pot ser de vegades una manera d'eludir l'aplicació de la normativa laboral i la Seguretat Social, i aquest mal ús propicia l'aparició de falsos autònoms", ha expressat El Homrani.

Davant d'això, el que recomana el CTESC és la revisió urgent de la llei fiscal aplicable a les cooperatives (que es va aprovar el 1990), ja que, segons assenyala l'informe, ha quedat obsoleta i genera una "inseguretat jurídica greu".

El problema del sector càrnic

En definitiva, el CTESC creu que cal defensar els autònoms que treballen de manera col·lectiva d'aquells que fan servir la figura per desenvolupar la seva activitat amb mala praxi. I el conseller ha tret pit sobre el que han fet fins ara, una actuació que, segons ell, "pot ser model per a altres territoris a l'hora d'afrontar el [mateix] repte". En concret, en els tres primes trimestres del 2019, Inspecció de Treball va detectar 13.000 llocs de treballs situats dins l'economia submergida desenvolupats per treballadors que eren falsos autònoms. D'aquests, més de 7.200 llocs de treball del sector càrnic van passar a cotitzar en el règim general de la Seguretat Social. Per fer-ho possible es van investigar 90 empreses i 23 cooperatives.

De fet, en el sector de la carn la problemàtica és evident. Les dades disponibles, del 2017, assenyalen que aquell any el 90% de les persones autònomes dins d'aquest sector estaven implicades en cooperatives o societats col·lectives. És la indústria amb el percentatge més elevat i amb molta diferència respecte al següent a la llista, la indústria de la demolició i la preparació de terrenys, on un 32% dels autònoms estaven ficats en alguna societat d'aquest tipus.

stats