Fiscalitat
Economia 01/09/2021

Ayuso eliminarà tots els impostos propis de la Comunitat de Madrid

La presidenta madrilenya suprimirà els últims tres tributs que gestionava

2 min
Isabel Díaz Ayuso.

BarcelonaLa Comunitat de Madrid eliminarà els únics tres impostos propis que li quedaven. Així ho anunciat la seva presidenta, Isabel Díaz Ayuso, en la roda de premsa posterior al consell de govern madrileny. En línia amb els anuncis de rebaixes fiscals dels últims anys, l'executiu suprimirà l'impost sobre la instal·lació de màquines en establiments d'hostaleria autoritzats, l'impost sobre el dipòsit de residus i el recàrrec sobre la taxa a activitats econòmiques (que ja no s'aplicava).

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Serem l’única regió d'Espanya de règim comú que no tindrà impostos propis", ha defensat orgullosa Díaz Ayuso, que ha comparat la situació fiscal de la Comunitat de Madrid amb les taxes addicionals que apliquen els governs de Catalunya, l'Aragó, el País Valencià o Extremadura. Al Principat, per exemple, n'hi ha 13.

Per suprimir aquests últims tres impostos propis, el govern de la comunitat iniciarà la tramitació d'una llei que haurà d'aprovar l'Assemblea, amb majoria del PP des de les eleccions del 4 de maig. "És un moment de recuperació en el qual hem de tornar a liderar la creació d'ocupació i la recuperació econòmica després d'aquest temps tan difícil", ha dit la presidenta madrilenya. Segons la Comunitat de Madrid, la recaptació pels impostos propis representava el 0,02% del total i el 2020 va suposar una tributació de 3,4 milions d'euros.

Concretament, Díaz Ayuso considera que la taxa sobre la instal·lació de màquines en bars o restaurants ja ha quedat obsoleta després de la creació de l'impost estatal sobre el joc. De fet, ha destacat que Madrid és l'única comunitat autònoma espanyola que encara mantenia aquest tribut. D'altra banda, ha defensat que l'impost sobre el dipòsit de residus quedarà solapat per la taxa estatal que prepara el govern espanyol i, per tant, no té sentit aplicar-lo.

En aquest sentit, la presidenta també ha recordat la imminent reducció de mig punt de la part autonòmica de l'IRPF que portarà a l'Assemblea autonòmica aquesta tardor perquè entri en vigor el 2022. La recepta de Madrid, ha insistit Díaz Ayuso, seguirà sent la mateixa dels últims 17 anys: "Menys impostos i menys burocràcia".

Guerra oberta contra l'harmonització fiscal

Les mesures anunciades per Díaz Ayuso van en la direcció completament oposada a l'harmonització fiscal entre comunitats que defensa la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero. Diferents presidents autonòmics han acusat reiteradament la dirigent madrilenya de dúmping fiscal i han criticat que les seves polítiques suposen un greuge per a altres territoris, ja que atreuen inversions i grans patrimonis a Madrid a la recerca d'un tracte fiscal millor.

stats