Economia 02/05/2012

Barcelona acull des d'avui la reunió del BCE enmig de fortes mesures seguretat

8.000 agents, entre Mossos d'Esquadra, Guàrdia Civil i Policia Espanyola, vetllen per la seguretat. La crisi a Espanya centrarà el debat. L'ens emissor no preveu abaixar els tipus d'interès

Ara / Agències
3 min
Mossos d'Esquadra controlen l'arribada de passatgers a l'estació de França aquest dimarts / EFE

BarcelonaBarcelona acull des d'avui la reunió del consell de govern del Banc Central Europeu (BCE) enmig de fortes mesures de seguretat. Uns 8.000 agents vetllen per evitar incidents en la trobada de bancs centrals, que té el tret de sortida aquesta nit amb un sopar oficial al Palau de la Generalitat. Aquest dimarts mateix, les forces de seguretat ja van exhibir una ampli desplegament en la manifestació alternativa del Primer de Maig.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Com a mesura de seguretat complementària a la forta presència policial, el govern espanyol ha tancat temporalment les fronteres per controlar l'entrada d'antisistema procedents de la resta d'Europa. Des de l'inici de la suspensió del tractat de Schengen, la matinada de dissabte, els agents han detingut almenys 17 persones i han privat l'entrada de 43 més.

Ampli dispositiu

En total, uns 8.000 agents vetllen per la seguretat de la reunió del BCE. Fins a 2.300 policies nacionals i 1.200 guàrdies civils s'han desplaçat a Barcelona, que s'afegeixen als 4.500 Mossos d'Esquadra previstos.

La Guàrdia Civil s'encarrega del control fronterer als aeroports i a les carreteres, mentre que els efectius de la policia nacional vigilen els edificis emblemàtics de la capital catalana que puguin ser objecte d'actes vandàlics, així com de la seguretat ciutadana als carrers juntament amb els Mossos d'Esquadra, que també vetllaran per la seguretat ciutadana i l'ordre públic.

La reunió del BCE se celebra a Barcelona quan falten pocs dies per a l'aniversari del 15-M i després que la capital catalana protagonitzés importants aldarulls durant la jornada de vaga general del passat 29 de març.

A més, la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública (PUDUP), que agrupa estudiants i professors, ha convocat a Barcelona una vaga d'estudiants contra la pujada de taxes universitàries per demà, 3 de maig.

El sopar al Palau de la Generalitat aquesta nit, primer acte oficial de la reunió

El tret de sortida dels actes que engloben la reunió del BCE serà aquesta mateixa nit, quan el president de la Generalitat, Artur Mas, oferirà un sopar oficial al Palau de la Generalitat.

L'acte tindrà lloc al Saló de Sant Jordi, i constarà d'un sopar en el qual assistiran el president del Banc Central Europeu, Mario Draghi, acompanyat dels governadors dels bancs centrals europeus, entre els quals, Miguel Ángel Fernández Ordoñez, governador del Banc d'Espanya.

El president de l'executiu espanyol, Mariano Rajoy, viatjarà aquest divendres a Barcelona per sopar al Palau de Pedralbes amb el consell de govern del BCE, amb l'esperança que aquest organisme aposti per noves injeccions de liquiditat a les arques espanyoles.

Espanya centrarà el debat

El BCE es reuneix en un moment en el qual l'esperança de creixement econòmic a Espanya està sota mínims i els mercats han penalitzat la prima de risc espanyola les últimes setmanes. Tot i que la reunió del BCE a Catalunya ja estava marcada al calendari des de feia temps, la difícil situació econòmica convertirà la trobada en una autèntica cimera.

Amb aquest desplaçament a Barcelona, l'entitat que presideix Mario Draghi veurà des de ben a prop la dimensió de la crisi en un dels estats més castigats de la zona euro. Després de dues operacions de barra lliure a tres anys per a la banca i d'inversions en el mercat de deute estatal, el BCE no vol interpretar gaire temps més, però, el rol d'apagafocs i vol deixar la tasca d'extinció d'incendis als polítics. Tot i la crisi a Espanya, cap expert de l'eurozona espera que el BCE torni a revifar aviat el programa de compra de bons estatals ni que apliqui una tercera ronda de barra lliure com les que va aplicar al desembre i al febrer. L'expectació és gran a Barcelona, on, a més, la previsió de tots els experts és que no s'alterin els tipus d'interès, fixats des de la tardor a l'1%.

Barcelona acull la cita del BCE després que Madrid ja ho fes amb anterioritat dos cops, el 2000 i el 2006. És de les poques vegades que una ciutat que no és capital d'estat fa d'amfitriona itinerant del Banc Central Europeu.

stats