Macroeconomia
Economia 16/12/2021

El Banc d'Anglaterra apuja per sorpresa els tipus d'interès

El regulador els ha elevat en 15 centèsimes, del 0,1% al 0,25%, malgrat l'esclat de la variant òmicron

2 min
Skyline del districte financer de Londres

LondresPer primera vegada en tres anys, el Banc d'Anglaterra ha decidit augmentar aquest dijous en quinze centèsimes els tipus d'interès, del 0,1% al 0,25%, després que la inflació se situés el novembre passat en el 5,1%, el màxim en una dècada.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Contràriament al que esperaven de forma general la gran majoria dels agents de la City de Londres, el Comitè de Política Monetària del regulador britànic ha votat a favor del moviment, amb vuit vots a favor i un en contra. Aquesta decisió arriba després de la molt controvertida resolució de no actuar el mes passat, quan els indicadors dels preus de consum ja estaven disparats. Aleshores la previsió del govern britànic semblava àmpliament superada, encara que el Tresor confiava que a finals d’any se situarien només al voltant del 4%.

La sorpresa pel que fa a la pujada de tipus coincideix amb la propagació de la variant òmicron del coronavirus, que ha provocat un enduriment de les restriccions, i que a la pràctica ha paralitzat bona part de l’activitat de la restauració immediatament abans de Nadal, el període clau de l’any per a un sector molt castigat per la pandèmia.

Des d’aquest punt de vista, s’està generant una doble amenaça per a la recuperació econòmica: d’una banda, l'esmentada inflació, que el Tresor ja preveu que arribarà al seu màxim a l’abril (6%); de l’altra, possibles noves restriccions immediatament després de Nadal si les previsions més pessimistes sobre l'òmicron es compleixen.

Malgrat la sorpresa amb què s'ha rebut l'augment de tipus a la City, alguns especialistes consideren que hi havia raons sòlides per a una acció immediata, com ja demanaven el mes passat.

El mercat laboral es troba en uns moments molt tibants, amb una manca de mà d’obra –especialment en el sector terciari, de quasi 1,2 milions de vacants–. La possibilitat d’un esclat d’infeccions d'òmicron no només obligaria al temut confinament, sinó que pot provocar baixes generalitzades que afectin sectors claus de l’economia. El que fa preveure l'increment de tipus d’aquest dijous és que al llarg del 2022 n'hi pot haver més.

A més, les perspectives per a l’economia britànica no són gens bones, sense que necessàriament el covid en sigui la raó fonamental. El Brexit introdueix molta distorsió, tot i que de moment els seus efectes han quedat eclipsats per la pandèmia. Així doncs, el Banc d’Anglaterra ha revisat a la baixa la previsió de creixement per al quart trimestre del 2021 i deixa el PIB al voltant de l'1,5%, encara per sota dels nivells precovid.

stats