23/09/2012

La banca no vol més del 30% del 'banc dolent'

3 min
SENSE INVERSORS INTERNACIONALS El president del BBVA, Francisco González, va dir dijous que veia difícil l'entrada d'inversors internacionals en el banc dolent i va acceptar participar en la nova societat de gestió, tot i no necessitar ajudes públiques.

BARCELONA.El decret de reestructuració bancària i el famós memoràndum (MOU) dictat per Brussel·les fixen que l'estat espanyol tindrà com a màxim una participació del 49% en l'anomenat banc dolent que s'ha de formar. Per això, el Banc d'Espanya ha contactat amb tots els possibles actors interessats a participar en el capital de la Societat Gestora d'Actius (SGA). El resultat no ha tingut gaire èxit.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els grans fons d'inversió internacionals s'han negat a participar en el projecte, pendents ara només de la resposta d'algunes asseguradores, segons fonts del sector. Fins ara, el ministeri d'Economia ha negociat amb Fortress Investment Group, Cerberus Capital Management i altres fons com Goldman Sachs i Morgan Stanley, informa Efe. Aquestes entitats han descartat participar en el banc dolent , fet que vol dir que no hi ha alternatives i que s'imposa una solució estrictament local. Així, el ministeri d'Economia pressiona la gran banca espanyola perquè prengui consciència amb una participació majoritària.

De moment, els tres primers bancs espanyols s'hi han posat bé. Es tracta de les tres primeres entitats per actius: CaixaBank, el Santander i el BBVA. El president d'aquest últim, Francisco González, s'hi va referir explícitament dijous, quan fins i tot es va oferir a aportar actius a la societat que ha de gestionar gran part dels crèdits immobiliaris tòxics dels bancs espanyols amb problemes. González va afegir que els inversors internacionals difícilment entraran en el projecte perquè la percepció que es té del sector financer és molt pitjor que la realitat. Al màxim responsable del segon banc de l'Estat li semblava bé participar en el capital del banc dolent . El mateix dia també s'hi va mostrar favorable el president del Banc Popular, Ángel Ron, que, en canvi, va descartar traspassar actius.

Condicions

Com que no hi ha cap més sortida, els bancs espanyols ja han vist que no es poden escapar, però han posat com a condició que arribaran fins a comptar conjuntament amb el 30% del capital del banc dolent . I és aquí on hi ha el nus del problema, perquè el govern de Rajoy vol que hi posin més del 50%. Les converses se centren ara en la manera en què es podria diluir l'esforç dels tres gegants, que són els que segur que no hauran de fer cap esforç addicional en els exàmens que ha fet la consultora Oliver Wyman. Per disminuir-lo, els tècnics del ministeri han previst ampliar la base accionarial del banc dolent a les entitats que s'espera que quedin netes en els tests d'estrès que es donaran a conèixer aquest divendres: Banc Sabadell, Kutxabank i Bankinter. D'aquesta manera, es podria passar de tres accionistes a sis, perquè s'hi podrien afegir aquests tres bancs. Tot plegat, el ministeri vol tancar l'accionariat del banc dolent poc després que se sàpiguen els resultats d'Oliver Wyman.

Un cop constituït el banc dolent , previsiblement al novembre, les entitats propietat de l'Estat (Bankia, CatalunyaCaixa, NovaGalicia i Banc de València) traspassarien els actius tòxics, en un termini que es podria acabar al desembre. Més tard podrien traspassar actius els altres bancs que ho volguessin. En aquest punt, i descomptant l'opinió del Banc Popular, hi ha reticències. Altres portaveus financers van expressar el temor que hi ha entre les entitats sanes i, també entre les que han demanat ajuts, a segregar actius al banc dolent , que es convertirà en la immobiliària més gran d'Espanya, amb un volum d'actius de 75.000 milions d'euros. "Brussel·les els col·locarà algun home de negre al consell d'administració", van remarcar, perquè "és possible que si es traspassen actius al banc dolent l'entitat que ho faci quedi integrada en les condicions de gestió que dictamina el MOU". A més, queda per resoldre el greu problema de les valoracions. D'això depèn la salut del sistema financer i del sector immobiliari.

Oliver Wyman ha dut a terme l'última setmana una sèrie de reunions amb tots els bancs en què ha explicat la metodologia que ha fet servir per fer els tests d'estrès. Ángel Ron va ser molt clar quan va assegurar que aquests exàmens afegiran més confusió al sector, perquè preveuen escenaris econòmics que tenen una possibilitat que s'acompleixin de l'1%. En tot cas, segons un estudi de Bank of America Merril Lynch, la consultora demanarà un capital addicional als bancs de 52.000 milions, dels quals la meitat corresponen solament a Bankia (26.400 milions).

stats