Banca
Economia 15/05/2021

La banca remunta en la tempesta

El Sabadell lidera el rebot de les entitats a la borsa en plena onada d’EROs

3 min
La seu operativa del Banc Sabadell a Barcelona.

BarcelonaEls bancs espanyols s’han acostumat en l’última dècada a una dura realitat. Com a resum: han passat a estar sota sospita a ulls de l’opinió pública i han reduït plantilles en més de 100.000 treballadors des de l’esclat de la crisi del totxo fins a l’esclat de la pandèmia. 

El 2021 no ha arribat al sector amb bones notícies: les pujades de tipus segueixen apareixent molt lluny a l’horitzó i hi ha expedients de regulació de plantilla en la majoria de grans entitats. És en aquest context que la banca ha fet un gran salt en les seves cotitzacions a l’Íbex-35. “Hi ha efecte rebot després d’un any molt negatiu”, explica una veu del sector. “Cada banc té motius per al seu rebot particular, però malauradament el que no agrada a la societat agrada als mercats”, afegia. També suma el fet que la morositat prevista amb l’arribada del covid encara no s’ha donat. 

Banc Sabadell

Una nova direcció per liderar l'ascens de l’Íbex-35

El novembre de l’any passat el Banc Sabadell, segona entitat de Catalunya, vivia dies crítics. La seva negociació per fusionar-se amb el BBVA no arribava a bon port, la dupla Josep Oliu - Jaume Guardiola semblava esgotada i les accions del banc havien arribat a un irrisori preu de 25 cèntims.

Però l'entitat no es va rendir. Va anunciar una nova direcció (sota la batuta de César González-Bueno, que als passadissos del banc és ja és conegut com a CGB) amb la sortida de la gran majoria de la vella guàrdia d’Oliu, que ara té un paper representatiu. “El mercat necessita cares noves”, justificaven aleshores des del Sabadell. El cert és que la fórmula ha funcionat.

Des de l’1 de gener, l’entitat d’origen vallesà i amb seu a Alacant ha crescut en borsa un 92% i és, de llarg, la primera empresa de l’Íbex-35, després d’un 2020 en què apareixia entre els que queien més. El suport del mercat és oportú: ajuda a vendre el relat que, després de la ruptura amb el BBVA, l’entitat catalana vol seguir en solitari i es veu forta per fer-ho.

CaixaBank

Fusió i liderat; ERO i contestació sindical 

El primer banc català va materialitzar al març la seva fusió amb Bankia, en una operació que converteix CaixaBank en el primer banc del sector a Espanya en banca minorista. Però l’absorció d’una entitat amb 15.000 treballadors ha propiciat un ERO que serà el més gran que hi ha hagut mai a la banca espanyola.

Així, per segon cop en dos anys, CaixaBank ha afrontat el desgast de la protesta sindical, una situació que mai és còmoda i que és especialment destacable en una empresa que tradicionalment ha viscut al marge d’aquests conflictes. Si el 2019 tots els petits sindicats a excepció de CCOO es van unir en la seva protesta, aquest divendres s’ha repetit la imatge de la concentració dels representants dels treballadors a les portes del recinte en el qual CaixaBank celebrava la seva junta.

Amb tot, la borsa també creu que CaixaBank va ben encaminada: aquest any ha pujat un 35% el seu valor i és la cinquena empresa de l’Íbex-35 que més ho ha fet.

Banco Santander

Canvis a la cúpula i tercer ERO en cinc anys

El banc controlat per la família Botín també està paint els efectes d’un ERO, en aquest cas el que es va anunciar l’any passat i que afectava 3.572 treballadors. És el tercer en cinc anys, però, malgrat això, en la recent presentació de resultats el banc no tancava la porta a nous expedients. 

En paral·lel, l’entitat ha viscut una sortida important en la seva cúpula directiva: Rami Aboukhair, persona molt pròxima a la presidenta, Ana Botín, ha deixat de ser el conseller delegat a Espanya. Amb tot, el banc puja aquest any a la borsa un 33%.

BBVA

Erdogan, un nou ERO i l’amenaça de Villarejo

La principal filial del grup, Garanti, pateix els canvis de la política monetària del règim d’Erdogan i de l’evolució de la lira turca. El banc viu pendent de la investigació sobre el cas Villarejo perquè algunes veus apunten que podria esquitxar el seu president, Carlos Torres. En aquest context s’ha presentat un nou ERO que a Catalunya afecta el 30% de la plantilla. Aquest 2021, el banc ha pujat en borsa un 26%.

stats