Banca
Economia Banca 28/07/2023

Benefici rècord de 3.878 milions del BBVA en el primer semestre

L'entitat que presideix Carlos Torres veu incrementar els seus ingressos pel negoci a Espanya

3 min
El president del BBVA, Carlos Torres, durant l'última junta d'accionistes de l'entitat.

MADRIDEl Sabadell s'ha acostat al rècord, el Banco Santander l'ha assolit i ara el BBVA també. L'entitat que presideix Carlos Torres ha registrat el seu millor primer semestre de la història amb un benefici de 3.878 milions d'euros, un 31% més que en el mateix període de l'any 2022. De fet, els resultats presentats aquest divendres han portat l'entitat a anunciar un programa de recompra d’accions per valor de 1.000 milions d’euros, un moviment que haurà de sol·licitar al Banc Central Europeu (BCE), segons ha informat en un comunicat remès a la Comissió Nacional de Mercats i Valors (CNMV).

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Són uns resultats molt sòlids", ha defensat el conseller delegat de l'entitat, Onur Genç, que ha destacat l'increment dels ingressos recurrents. Els comptes mostren un clar increment del marge d'interessos (la diferència entre el que cobra el banc per prestar diners al client i el que n'ha pagat abans), que assoleix els 11.410 milions d'euros fins al juny, un 33% més que en el primer semestre de l'any anterior.

Al darrere hi ha l'enduriment de la política de tipus del Banc Central Europeu, que aquest dijous els ha tornat a incrementar 0,25 punts, fins al 4,25%. De fet, Genç ha anticipat "una nova pujada [dels tipus d'interès] al setembre o a l'octubre, segurament a l'octubre", ha dit en roda de premsa. Fruit d'això, el conseller delegat ha donat per fet que la demanda de crèdit continuarà descendint. Pel que fa als ingressos per les comissions, pugen un 9,4% respecte al 2022, fins als 2.909 milions d'euros.

Tot apunta que l'entitat bilbaïna podria registrar un any de beneficis rècord tot i haver afrontat l'impost extraordinari del govern espanyol (l'entitat ja va abonar els 255 milions d'euros que li corresponien). Sense aquest gravamen, el benefici del BBVA hauria escalat un 39% fins al juny. Precisament, sobre l'escenari polític a Espanya i la possibilitat d'un nou govern, Genç s'ha cenyit en dir que "com més aviat s'acabi la incertesa, millor". També se li ha preguntat per la causa oberta pel cas Villarejo que persegueix l'entitat: "No hem de fer cap comentari", ha contestat el conseller delegat.

L'entitat també remarca el creixement de clients, amb "xifres rècord aquest semestre", ha destacat Genç en un comunicat. El BBVA va captar entre gener i juny un total de 5,4 milions de clients a tot el món. L'objectiu és assolir els 10 milions l'any 2024.

Espanya impulsa els ingressos

Pel que fa a l'àrea geogràfica de negocis, destaca l'activitat a Espanya, que, per darrere de Mèxic, és el principal mercat i ha ajudat a impulsar els resultats fins al juny. Entre gener i juny, el BBVA va guanyar fins a 1.231 milions d'euros per la seva activitat a Espanya, un 25% més en comparació amb el primer semestre del 2022.

Respecte a la rendibilitat, el ROTE (rendibilitat sobre el capital tangible) i el ROE (rendibilitat sobre els recursos propis) van assolir el 16,9% i el 16,2% respectivament, la xifra més elevada dels últims deu anys. Arran de la crisi financera del 2008, el sector financer va veure com la seva rendibilitat queia a un ritme frenètic i ha fet mans i mànigues per recuperar-la mitjançant la reducció de la seva estructura (plantilles i oficines).

Les xifres, doncs, confirmen la bona dinàmica que ara travessa el sector, que està des de fa mesos en el punt de mira per no traslladar l'increment dels tipus als dipòsits. El conseller delegat, però, ha estat molt clar: "no preveiem un increment de la remuneració dels dipòsits al curt termini", ha dit durant la presentació dels resultats, i ho ha tornat a vincular als nivells de liquiditat. "Hi ha tanta liquiditat que ara els dipòsits no són un recurs escàs", ha dit sobre la possibilitat de fer-los més atractius.

stats