Cas Villarejo
Economia 20/07/2023

La Fiscalia obre la porta a citar l'actual president del BBVA pel cas Villarejo

Carlos Torres, successor de Francisco González, declararia en qualitat de testimoni

ARA
2 min
Carlos Torres, president del BBVA.

MadridHaurà de declarar Carlos Torres, el president del BBVA, pels contractes del banc amb l’excomissari José Manuel Villarejo entre el 2004 i el 2017? Fins ara semblava que era una possibilitat llunyana –ni se l'investiga ni se l’havia citat com a testimoni–, però la Fiscalia ha obert la porta aquest dijous a fer declarar qui era conseller delegat durant el període en què l’entitat bancària va contractar l’empresa de Villarejo per espiar la constructora Sacyr. En tot cas seria com a testimoni. Anticorrupció planteja aquesta possibilitat en un escrit avançat per El Confidencial i al qual ha tingut accés l’ARA, i en què s’oposa a la petició del BBVA perquè la seva directora dels serveis jurídics, María Jesús Arribas, no hagi de comparèixer aquest divendres a l’Audiència Nacional.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Està previst que Arribas declari com a testimoni davant del jutge Manuel García Castellón, però l’entitat bancària va presentar un escrit en què al·legava que, com a directora legal, haver de comparèixer per aquesta causa suposaria una vulneració del dret a la defensa, perquè el BBVA està imputat com a persona jurídica. La Fiscalia rebat que citar-la no atempta contra el secret professional d’Arribas ni contra el dret de defensa, perquè no hi ha res que acrediti que forma part de l’equip que lidera el despatx d’advocats Garrigues.

“El consell [del BBVA] va facultar el president, Carlos Torres Vila, i la directora dels serveis jurídics, María Jesús Arribas, perquè qualsevol dels dos pugui designar la persona representant del banc en aquesta causa. Es tracta d’una delegació com a conseqüència, cal inferir, de l’alt grau de coneixement d'allò que havia passat amb Cenyt [l’empresa de Villarejo] que tenien Torres i Arribas. No podem compartir que això impliqui formar part de l’equip de defensa”, argumenta la Fiscalia. 

L'ombra de González

Arribas havia ordenat el 2018 una auditoria a PWC sobre les relacions del BBVA amb Sacyr que no va indagar en els arxius ni correus de Torres. La sospita del banc és que la Fiscalia qüestiona aquesta investigació interna. En entorns financers s'ha dit a porta tancada en els darrers temps que Torres sí que es podia veure esquitxat en la causa que ja va acabar amb la carrera del banquer que el va nomenar, el totpoderós Francisco González.

stats