Finances

CaixaBank també s'apunta uns resultats rècord

L'entitat catalana amb seu a València guanya un 48% més en els nou primers mesos de l'any per la pujada de tipus

Marta Ferrer
3 min
Seu de CaixaBank. Font: CaixaBank.

ValènciaCaixaBank ha tancat els nou primers mesos de l'any amb un benefici net atribuït de 3.659 milions d'euros, el més elevat de la seva història i un 48% més que en el mateix període de 2022, quan en va guanyar 2.469, segons ha informat en un comunicat aquest divendres. L'entitat ha destacat el creixement dels ingressos del seu negoci tradicional fins als 11.128 milions, un 34,3% interanual més, "impulsats pel marge d'interessos", que ascendeix a 7.364 milions d'euros, un 60,7% més que fa un any. Aquest fort increment respon a la pujada de tipus d'interès, disparats en l'últim any i mig: el Banc Central Europeu ha interromput aquesta mateixa setmana la ratxa de pujades consecutives més forta i prolongada que havia portat a terme en la seva història. Els ingressos provinents de les comissions netes es van reduir un 5,3%.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El marge brut a tancament de setembre va ser de 10.689 milions d'euros, un 28,9% més que en el mateix període de l'any passat, mentre que la rendibilitat (ROE) del banc va ser de l'11,9%, que ja està per sobre de l'anhelat 10%, la xifra perseguida durant els últims anys.

El conseller delegat, Gonzalo Gortázar, ha constatat una "evolució positiva" i ha qualificat els resultats de sòlids en un context de normalització dels tipus d'interès, amb una bona dinàmica comercial i una gestió prudent. Gortázar ha destacat "l'augment en 8.000 milions del total de recursos de clients i el gran suport de l'activitat asseguradora". També ha afirmat que tot plegat "permet millorar la rendibilitat sobre fons propis després de molts anys de baixos retorns", cosa que considera una bona notícia per als accionistes i els clients.

El volum de negoci, que comprèn el crèdit sa i els recursos dels clients, es va mantenir estable, amb un augment del 0,2% interanual, i els recursos de clients van ser de 619.323 milions d'euros, un 1,3% més. Els actius sota gestió es van situar en 155.264 milions, un 5% més, "impulsats per les subscripcions netes positives en fons d'inversió i carteres".

L'impost a la banca

Gortázar també ha posat èmfasi en la idea que els resultats no són tan bons: "Els resultats no són tan elevats i extraordinaris". Segons ha dit, de les 35 empreses que componen l'Íbex-35, per rendibilitat estan en la posició 24a. Així, sobre l'impost a la banca ha estat clar: "Gravar més la banca és disparar-se un tret al peu, perquè és l'aparell circulatori de l'economia. Si hi hagués d'haver un impost, hauria de ser sobre beneficis i no sobre ingressos".

A més, també ha declarat que hi ha una discriminació en aquest impost, un tracte que perjudica el sector financer. "Tenim una taxa major que els altres sectors i es discrimina la banca regulada. Els fons voltors, per exemple, competeixen contra nosaltres. Incentivem que l'activitat se'n vagi de la banca regulada a la banca a l'ombra", ha assegurat.

Cauen les hipoteques, es manté la morositat

Respecte al finançament a clients, la cartera de crèdit sana es va situar en els 345.388 milions, amb un descens de l'1,7% aquest any. De fet, en un moment de fort encariment de les hipoteques, la primera entitat en clients a Espanya ha experimentat un descens del crèdit d'adquisició d'habitatge, que va reduir la seva cartera un 3,9% l'any per les amortitzacions i una menor producció.

La ràtio de morositat de CaixaBank es va mantenir estable en el 2,7%, i els saldos dubtosos van baixar en 490 milions l'any, fins als 10.200 milions d'euros. Aquesta dada és clau per a la banca: si la morositat es dispara, els seus comptes es veuen molt afectats i és un bon indicador per saber si famílies i empreses viuen una situació econòmica difícil. Cal recordar que amb la Gran Recessió, la morositat va arribar al 14%. Per aquest motiu, Gortázar ha declarat que està satisfet amb les dades de morositat, que estan "per sota de la mitjana de l'eurozona" i, a més, ha apuntat que el banc té "menys endeutament" i més resiliència en una situació que, "encara que no és de crisi, és de decaïment econòmic".

CaixaBank ha precisat que en els nou primers mesos de l'any ha gestionat unes 6.000 sol·licituds de clients que han demanat la seva adhesió al Codi de Bones Pràctiques hipotecari, el sistema de protecció ideat pel govern espanyol per ajudar les famílies a fer front a la pujada de quotes hipotecàries: "Això ha permès donar al sector bancari un missatge positiu a la societat pel que fa a la pujada dels tipus; afortunadament, l'economia ha anat millor del que semblava. Els clients tenen una posició millor i el dolor que produeix [la pujada de tipus i encariment dels préstecs] ha estat menor de l'esperat", comenta Gortázar. L'entitat catalana amb seu a València també ha gestionat 10.600 acords de refinançament a particulars i 9.800 novacions de tipus variable a tipus fix des de l'inici de la pujada de tipus d'interès.

stats