Economia Banca 20/03/2023

Les grans cotitzades catalanes perden 5.000 milions de valor amb el terratrèmol bancari

La borsa espanyola tanca en positiu una nova jornada que ha començat en números vermells

3 min
Oficines de Credit Suisse a Singapur, aquest dilluns.

BarcelonaL’efecte contagi és un dels principis més temuts dins del sistema bancari. Des de la fallida del Silicon Valley Bank el 10 de març s’està mesurant la pressió de tots els índexs borsaris, amb especial atenció als bancs. Deu dies després del terratrèmol bancari, l'Íbex-35 ha perdut un 4,86% del seu valor, mentre que les companyies catalanes que cotitzen al selectiu espanyol s'hi han deixat al voltant de 5.000 milions d’euros.

Empreses catalanes a l’Íbex-35
Evolució del preu de la capitalització

Qui ha presentat una davallada més gran ha estat el Banc Sabadell, que en aquest període ha vist reduir la seva capitalització borsària un 19,2%, fins als 5.600 milions d’euros. Es tracta d’un impacte molt superior al registrat per l’altre gran banc català, CaixaBank, la capitalització del qual ha disminuït en 2.780 milions d’euros, un 9,3% menys. El comportament de l'entitat catalana amb seu a València és semblant al dels dos altres gegants financers: el Banco Santander i el BBVA també han caigut en aquests deu dies al voltant del 10%.

La nota més negra d’aquest llistat de cotitzades catalanes se l’emporta la farmacèutica Grifols, que ha perdut un 18% de la seva capitalització: ha passat dels 4.374 als 3.585 milions en deu dies. La resta han tingut un comportament més moderat, com Cellnex, que s’ha deixat un 3,3% del seu valor en el mateix període, i ara val 805 milions d’euros menys.

Per la seva banda, Colonial i Fluidra són les catalanes que han fluctuat menys en l’indicador borsari espanyol. La capitalització de la immobiliària ha disminuït un 1,7% des del 10 de març, mentre que la fabricant de piscines gairebé ha perdut un 1,54 del seu valor. Qui no n’ha sortit il·lesa, sinó en millors condicions, ha estat Naturgy: en els últims deu dies ha guanyat 882 milions de capitalització, l’equivalent a un 3,5%.

Credit Suisse i l’Euríbor

Els problemes de Credit Suisse van portar el pànic al sector bancari mundial després de la caiguda, als Estats Units, del banc californià Silicon Valley Bank, afectat per problemes de liquiditat que van acabar amb la intervenció dels reguladors i el govern federal garantint els dipòsits de tots els clients.

Així, va ser dimecres passat quan la por agafava volada, quan Credit Suisse perdia fins a un 24% del seu valor després que el seu principal accionista, el Banc Nacional Saudita, anunciés que no injectaria més fons al banc suís perquè fes front als seus problemes financers. Tot i que el placatge econòmic arribava aquest cap de setmana amb la compra de l’entitat helvètica per part d’UBS, les cotitzacions continuaven fluctuant amb incertesa: caigudes prominents a primera hora d’aquest dilluns i moderació a mesura que avançava la jornada.

Cotitzacions fluctuants

Aquest comportament s’explica perquè hi ha dubtes sobre l’impacte de la caiguda de Credit Suisse sobre el sistema bancari: no és clara l'exposició que tenen els bancs espanyols dins de la companyia helvètica. A més, el fet que s'hagi moderat l'Euríbor, l’indicador que fixa el preu de les hipoteques, posa en dubte les perspectives de creixement dels ingressos dels bancs, que s’han atenuat. Així, les accions dels principals bancs europeus han arrencat aquest dilluns amb pèrdues importants, tot i que es van anar moderant a mesura que avançava el dia.

En l'àmbit europeu, la tònica ha estat la mateixa: a primera hora el Deutsche Bank, la principal entitat alemanya, perdia més d'un 7%, però ha acabat tancant amb un 0,5% en negatiu. El neerlandès ING queia al migdia un 4,4%, però ha acabat tancant amb un -0,66%, mentre que el francès Société Générale ha tancat amb un 0,83% negatiu. L'índex Stoxx Banks, que agrupa les 21 entitats més grans de la zona euro, començava el dia perdent un 2,7%. Ha acabat creixent un 1,97%.

A Espanya, el Sabadell liderava les caigudes a les 09.30 hores, amb els títols cotitzant un 5,1% per sota que al tancament de divendres, però la situació s'ha revertit fins a tancar amb un 1,7% en positiu. També estaven en caiguda la resta de bancs de l'Íbex-35, d'entre el 3% i el 5%. Al tancament d'aquest dilluns, qui més creixia era el BBVA, amb un 3,23%, seguit de CaixaBank, amb un 3,19%, i el Banco Santander, que pujava un 2,77%. Bankinter també els seguia la pista, tancant amb un 1,48% positiu, mentre que Unicaja acabava la jornada amb uns números més modestos (0,91%). Així, l'Íbex-35, que a les 09.30 hores tenia unes pèrdues de l'1,55%, acabava la primera sessió d'aquesta setmana amb un 1,31% positiu.

stats