Banca

Els guanys semestrals de Triodos cauen un 32% en ple escàndol pels CDA

El conseller delegat del banc ètic holandès assegura que reprendre la comercialització del producte és una "prioritat"

2 min
Oficina del banc ètic Triodos al centre de Barcelona.

BarcelonaEl banc ètic holandès Triodos Bank va assolir un benefici net de 18,8 milions d'euros després d'impostos els primers sis mesos del 2022, una caiguda d'un 32% enfront dels 27,7 milions d'euros del mateix període de l'any anterior, segons ha informat aquest dijous a través d'un comunicat. El banc assenyala, però, que si s'exclouen els costos no recurrents, els guanys pugen a 24,2 milions d'euros. Aquests resultats exclouen, entre altres elements, els litigis pels seus certificats de dipòsits d'accions (CDA). Aquest producte, que l'entitat va començar a distribuir fa quatre dècades, ha deixat milers dels seus clients en una situació complicada, sense accés als seus estalvis i amb unes pèrdues molt probables. El cas ja ha arribat als tribunals.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Durant els primers sis mesos del 2022, els ingressos de Triodos van augmentar fins als 174,4 milions d'euros, un 5% més respecte a l'any anterior, pel creixement del crèdit i malgrat que tenien menys fons sota la seva gestió. D'altra banda, les despeses operatives del banc ètic es van incrementar fins a 152,1 milions d'euros. En aquesta partida, l'entitat també va tenir en compte els costos legals en relació amb els CDA i l'ampliació de l'equip per qüestions de compliment i prevenció de blanqueig de capitals.

"Els primers 6 mesos del 2022 s'han vist afectats per circumstàncies desafiants en termes de desenvolupament geopolític, econòmic i social. Triodos Bank ha obtingut resultats financers adequats i ha mantingut la seva posició financera sòlida", ha destacat Jeroen Rijpkema, president del comitè executiu i conseller delegat del banc. El directiu també ha tret pit del llançament de la primera hipoteca "de base biològica" als Països Baixos, que promou que els propietaris utilitzin materials de construcció ecològics, i ofereix una taxa d'interès reduïda per a habitatges d'aquest tipus.

Unes noves preferents

Pel que fa als CDA, Rijpkema ha assegurat que el banc manté com a "prioritat clau" resoldre la suspensió de la comercialització d'aquest producte. Els CDA estaven referenciats en el valor de les accions de Triodos. El funcionament era que els clients els venien quan d'altres els volien comprar, però el problema va arribar quan van desaparèixer els interessats en el producte i es van començar a acumular els que volien sortir. La situació, idèntica a la viscuda amb les preferents perquè els tenidors no tenien accés als estalvis invertits en CDA, ha deixat uns 46.500 afectats a Europa, dels quals 7.000 a Espanya.

stats