Economia Banca 22/03/2023

Oliu, sobre la crisi al Silicon Valley Bank: "Categòricament, no ens afectarà"

El president del Banc Sabadell reitera, sobre el retorn de la seu a Catalunya, que "encara no es donen les condicions"

2 min
Josep Oliu, president del Banc Sabadell.

AlacantA Espanya no arribaran rèpliques del sisme bancari originat a Califòrnia la setmana passada. Així ho ha assegurat aquest dimecres Josep Oliu en una roda de premsa a Alacant, on l'entitat catalana celebrarà demà la seva junta general d'accionistes. El banquer ha estat contundent: "Categòricament, no ens afectarà". Oliu ha citat la situació de solvència i diversificació dels balanços de la banca espanyola. "No tenen res a veure ni amb el 2008 ni el 2012, no té cap sentit pensar que aquí hi pugui haver cap repercussió", ha dit, en referència a la caiguda del Silicon Valley Bank (SVB) i dues entitats més als Estats Units.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El financer vallesà ha volgut recordar que rere els problemes dels bancs nord-americans no hi va haver només un problema de mala gestió de carteres de bons públics, sinó també la manca de supervisió, i per això ha estat rotund: "És impossible que passi a Europa o a Espanya. No pot passar".

Un any més, Oliu ha hagut de respondre a si el banc preveu tornar la seva seu a Catalunya, després del canvi a Alacant que van fer el 2017, després de l'1-O i entre fortes pressions de l'Estat. El financer català ha contestat en la mateixa línia que l'any passat: "No sé quines són les condicions per tornar la seu a Catalunya, però encara no s'han donat", ha dit rient. Quan l'ARA li ha preguntat la seva opinió sobre la situació política a Catalunya, Oliu no ha volgut entrar al fons de la qüestió: "Els catalans, com sempre, treballen molt en els seus negocis i procuren que progressin, i aquesta és avui la prioritat dels catalans". Oliu també ha negat que es plantegin treure la seu d'Espanya, com va fer recentment Ferrovial: "On voleu que anem? Com a molt vam anar a Alacant; el banc és un banc espanyol, fonamentalment, amb un 25% a Anglaterra i Mèxic, però en essència el banc és català i espanyol".

Quatre anys més com a president

Oliu serà confirmat aquest dijous a la junta d'accionistes com a president durant quatre anys més (fins que en tingui 77) i s'ha referit a aquesta renovació: "Porto bastant temps amb un compromís amb el banc, un compromís que ja era de la meva família, i segueixo amb aquest compromís", ha explicat. "Tinc il·lusió amb el que el César [González-Bueno, el conseller delegat] i el seu equip estan liderant; la meva posició és donar suport a aquest equip i col·laborar amb la meva experiència, que no és poca", ha afegit. Oliu va entrar de president del banc català el 1999.

stats