Banca

El Santander bat rècords de guanys en plena polèmica per la baixa remuneració dels dipòsits

El banc supera tots els seus registres amb un benefici semestral de 5.241 M€ en plena pujada de tipus

2 min
Ana Botín, presidenta del Santander.

Barcelona29 milions d'euros cada dia. És la xifra de beneficis del primer banc espanyol, el Santander, en els primers sis mesos d'aquest any. Mai l'entitat d'origen càntabre –ni cap altra entitat espanyola– havia tancat un semestre tan lucratiu, que ha situat els seus beneficis en 5.241 milions d'euros. Aquest rècord arriba en un moment dolç per a la banca, i no exempt de polèmica: d'una banda, els bancs s'estan beneficiant de l'escalada de tipus d'interès decretada pels bancs centrals arreu del món per mirar d'aturar la inflació, i de l'altra, estan en el punt de mira per la baixa retribució que estan oferint als clients pels seus dipòsits.

El Banco Santander té tres grans filials que històricament s'han disputat la condició de primera branca de l'entitat, que són el Regne Unit, Brasil i Espanya. En aquest semestre, ha estat Europa i sobretot Espanya qui han liderat les xifres del grup. El continent va agrupar el 40% dels seus guanys (amb un augment del 32%) pel fort creixement d'Espanya, el Regne Unit, Portugal i Polònia; de fet, només a l'Estat el banc va millorar el seu resultat un 74%, situant els beneficis en els 1.132 milions d'euros en aquests sis mesos.

Els ingressos de l'entitat que presideix Ana Botín van créixer un 13% per situar-se en els 28.234 milions d'euros, amb un creixement a doble dígit de la pràctica totalitat dels seus negocis. El marge d'interessos –el conjunt de quotes dels préstecs que tornen els clients, que és el negoci principal de la banca especialment en èpoques de bonança– es va situar en els 20.920 milions d'euros, amb un creixement del 15%. A Espanya, els marges van pujar fins al 57%. Pel que fa a les comissions, l'altra partida important dels ingressos bancaris, van créixer un 5% en el conjunt del banc.

El ritme de préstecs es manté, i la morositat no es dispara

En la presentació de resultats, que ha tingut lloc aquest dimecres a Madrid, el Santander afirma que el volum de préstecs s'ha mantingut estable, amb un creixement del 8% de préstecs al consum. La demanda més gran que ha viscut al continent americà ha servit per compensar la reducció experimentada a Europa, amb menor demanda d'empreses i hipoteques.

La ràtio de morositat, dada clau per comprovar si el banc i en conseqüència el conjunt de l'economia s'encaminen cap a una crisi, segueix sent baixa, amb un lleu repunt del 3,05 al 3,07% en el segon trimestre.

L'entitat ja té a escala mundial 163 milions de clients, 52,5 milions dels quals digitals. Botín ha afirmat que el banc avança "a bon ritme" en els seus objectius i ha destacat que en l'últim any ha sumat nou milions de clients.

Polèmica dels dipòsits

En els darrers mesos, entitats de consumidors i fins i tot partits polítics han demanat a la banca que millori la retribució dels dipòsits dels clients en la mateixa línia que han augmentat el preu dels préstecs, una petició que fins ara no ha estat atesa. Com moltes altres entitats, el banc càntabre no ofereix ara mateix dipòsits a termini fix. Sí que ho fa amb la seva marca digital Openbank. Amb tot, els recursos de clients que capta han crescut un 4%.

stats