Economia 16/03/2015

Nervis a les portes del Banco Madrid: "El meu gestor m'ha dit que el banc està acabat"

La seu de l'entitat no ha obert en tot el dia. Alguns clients s'hi han acostat en veure que no els atenien al telèfon que han posat a disposició dels afectats pel concurs de creditors

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
La seu de Banco Madrid, a la plaça Colón de la capital espanyola. ZIPI / EFE

MadridLes cues davant dels caixers de la Banca Privada d'Andorra (BPA) no s'han traslladat aquest dilluns davant la seu del Banco Madrid, a la plaça Colón de la capital espanyola. Però sí l'expectació. I és que cap dels aproximadament 15.000 dipositants de la filial del BPA a l'Estat no poden tocar els seus estalvis. La decisió, anunciada pel Banc d'Espanya, és inèdita a l'Estat, i ha generat, en primera instància, sorpresa entre els afectats, i poc a poc, indignació. Segons el supervisor espanyol, gairebé 500 clients amb dipòsit al Banco Madrid no tenen garantits tots els seus diners perquè superen els 100.0000 euros del Fons de Garantia de Dipòsits. La resta, però, tampoc podran tocar els diners fins que el jutge decideixi si accepta el concurs de creditors. És a dir, que els tràmits avancin. Sense data per determinar.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La porta principal de la seu de Banco Madrid ha estat tancada durant tot el dia. Hi penja un comunicat en què es demana als clients que tota consulta la facin al telèfon 902 42 33 33. Al costat, un altre full reprodueix el comunicat del Banc d'Espanya en què s'anunciava la suspensió de pagaments. A dins, ombres de treballadors parlant pel mòbil sense parar fins i tot ja entrat el vespre.

Diferents clients que veien com no els responien al telèfon, s'han decidit a passar per les oficines per si els donaven alguna explicació. A ningú se li ha obert la porta, fins i tot un repartidor d'informació certificada de la borsa se n'ha hagut de tornar amb la carta al damunt perquè no ha obtingut resposta. Indignats, alguns clients han explicat la seva experiència als mitjans de comunicació, si bé la majoria no han volgut donar el seu nom.

Per què ara?

Tots han coincidit, amb estupefacció, que fins dijous de la setmana passada el seu gestor els assegurava que no tindrien cap problema per la intervenció i que els seus fons continuaven donant rendibilitat. I és que aquest dilluns la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) també ha suspès el reenborsament als inversors en fons d'inversió i sicav's. Un dels clients que ha intentat veure si l'atenien explicava perplex que "no entenia res", que el seu gestor fins la setmana passada li deia que tot anava sobre rodes. Però que aquest dilluns l'ha trucat i l'ha avisat que "marxi pintant" de l'entitat perquè "el banc està acabat". Hi té un fons "mols conservador" des de fa un mes i mig. Abans estava a Barclays.

Un altre client, també amb un fons, ha assegurat que la setmana passada tot anava sobre rodes i que no entenia per què no els havien informat de res, com tampoc per què això passava ara. "Això és una vergonya, els meus diners són més blancs que l'Ariel", assenyalava, renegant tant del govern espanyol com del Banc d'Espanya per una decisió inèdita molt allunyada de casos d'intervencions com Bankia.

Entre els clients afectats pel 'corralito' de Banco Madrid hi ha l'exjugador del Real Madrid Roberto Carlos, amb una sicav de 2,8 milions de patrimoni a finals del 2014, o l'inversor d'origen indi Ram Bhavnani, afincat a Tenerife, amb 11,4 milions.

stats