Economia 16/01/2018

Báñez proposa ampliar el càlcul de la pensió a tota la vida laboral de forma voluntària

La ministra diu que la mesura afavoriria els que han cotitzat menys els últims anys

Agències
2 min
Fátima Báñez és la ministra d’Ocupació i Seguretat Social del govern popular des del 2011.

MadridEl grup popular ha proposat a la Comissió del Pacte de Toledo l'ampliació del període de càlcul de la pensió a tota la vida laboral de forma voluntària, segons va avançar dilluns a la nit la ministra d'Ocupació i Seguretat Social, Fátima Báñez, en una entrevista a TVE.

Aquesta mesura beneficiaria els treballadors que van cotitzar més al principi o a la meitat de la seva vida laboral i menys al final, ja que, a efectes del càlcul de la pensió, es computaria tota la carrera laboral i no només els últims anys, la qual cosa milloraria la quantia de la prestació.

La ministra va assenyalar que alguns treballadors tenen cotitzacions molt altes al principi o a la meitat de la vida laboral, però no al final a causa d'expedients de regulació d'ocupació o pel fet d'haver-se posat a treballar per compte propi. "Estem pensant que puguin ser tinguts en compte, no els últims anys de cotització, sinó fins i tot tota la carrera laboral perquè això milloraria la pensió futura", va explicar la ministra, que va indicar que és una proposta que el PP fa al Pacte de Toledo.

La reforma de les pensions del 2013 preveia l'ampliació progressiva del període de càlcul de la pensió de 15 a 25 anys. Per al 2018, la quantia de la pensió es calcula en funció de les bases de cotització dels 21 anys immediatament anteriors al mes previ al de la jubilació. Per al 2022, el període de càlcul serà de 25 anys.

La reforma del 2013 també estableix que els treballadors de més edat expulsats prematurament del mercat laboral, inclosos els treballadors autònoms, des del'1 de gener del 2017 poden optar per l'aplicació d'un període de 25 anys per al càlcul de la pensió si això els resulta més favorable.

Resposta d'UGT

stats