Economia 28/04/2014

Báñez diu que la "solidaritat espanyola" ajuda a pagar les pensions i prestacions d'atur als catalans

La ministra calcula que la caixa única de la Seguretat Social va pagar 26.000 milions a Catalunya l'any passat, tot i que les cotitzacions de treballadors al territori van ser de només 22.000 milions

Elena Freixa
1 min
La ministra de Treball espanyol, Fátima Báñez, entre Isidre Fainé i Joan Maria Nin, a la Caixa, aquest dilluns / CÈLIA ATSET

BarcelonaLa minista d'Ocupació i Seguretat Social, Fátima Báñez, ha defensat aquest dilluns que Catalunya té un dèficit laboral de 4.500 milions amb Espanya. Segons els seus càlculs, Catalunya va rebre l'any passat aquests recursos "gràcies a la solidaritat de la resta d'Espanya".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Per fer aquests números, la ministra ha fet una operació matemàtica simplificant el funcionament de la Seguretat Social. Ha dit que la caixa comuna de la Seguretat Social va pagar 26.000 milions d'euros a Catalunya mentre que els treballadors de la comunitat, a través de les seves cotitzacions, només en van ingresssar 22.000 milions al sistema durant el 2013.

Els 26.000 milions d'ingressos que ha calculat la ministra surten de sumar les prestacions pagades als aturats catalans i les pensions, obviant que el que reben els pensionistes respon als anys que ja han cotitzat durant la seva vida i, per tant, aportat ingressos al sistema de la Seguretat Social.

Durant una conferència al Cercle Financer de La Caixa, Báñez ha fet un discurs encens de defensa a la feina feta pel govern espanyol en matèria laboral. També ha parlat en clau política, sense referir-se obertament al procés sobiranista, però fent constants esments a la col·laboració com a peça clau per assegurar la sortida de la crisi.

La col·laboració entre el govern espanyol i Europa, ha dit la ministra, és la mostra que cooperar resulta innegociable. "Tots cedim alguna cosa per guanyar alguna cosa molt més gran; demostrem que junts arribarem més lluny", ha insistit.

stats