Economia 11/05/2012

Rajoy aprova avui la segona reforma financera en tres mesos

L'Estat obligarà els bancs a fer aflorar les pèrdues immobiliàries. Les entitats de crèdit hauran de fer més provisions per cobrir les pèrdues

Ara / Acn
2 min
La caiguda en picat de Bankia a la borsa

BarcelonaEl consell de ministres aprova aquest divendres una nova fase de reforma financera que obligarà les entitats a fer noves provisions per afrontar les possibles pèrdues derivades dels actius immobiliaris i podria permetre als bancs que situïn els actius tòxics en societats externes.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'operació forçarà les entitats a posar a la venda bona part del seu parc tot i les pèrdues que suposi. L'executiu de Rajoy també es proposa impulsar noves fusions.

Tot plegat per posar fre a la deriva del sector financer que ha desembocat aquesta setmana amb la intervenció de Bankia, la quarta entitat de l'Estat amb més de 10 milions de clients.

Després d'obligar les entitats a fer provisions de fons per un valor de 54.000 milions d'euros al mes de febrer l'executiu espanyol passa a una nova fase del procés de sanejament de la banca espanyola -que espera que sigui la definitiva- mitjançant un Reial Decret Llei que segons va apuntar dilluns el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha d'esvair els "dubtes" que planen sobre la solvència de sector financer espanyol.

L'objectiu final, segons manté La Moncloa, és que siguin capaces de tornar a rebre finançament extern i donar crèdit a les empreses i les famílies, fet que ha de permetre tornar a crear ocupació.

L'exposició de la banca espanyola al sector immobiliari és de 320.000 milions d'euros i les inversions "sanes" de la banca espanyola ascendeixen a 140.000 milions d'euros però l'executiu espanyol demana a la banca que també cobreixi amb provisions aquestes inversions davant els dubtes dels mercats per l'augment de la morositat.

Per aquest motiu, el govern de Rajoy reclama un increment de les provisions d'actius sans més enllà del 7%. De moment, La Moncloa encara no ha concretat quina serà la quantitat d'aquestes noves provisions de fons que segons les diverses fonts podrien anar dels 20.000 als 55.000 milions d'euros. Segons 'El País, es podrien donar casos d'exigències de fins al 47% per préstecs teòricaments sans.

La resta d'actius immobiliaris són 180.000 milions d'euros en inversions considerades "tòxiques". El govern espanyol podria obrir la porta a situar aquests actius en societats externes per desvincular-los dels balanços de les entitats, el que s'anomena un "banc dolent" que podrien compartir amb altres bancs o bé crear en solitari.

Els acords del consell de ministres tancaran una setmana nefasta per a l'economia espanyola en què l'executiu espanyol ha nacionalitzat la quarta entitat financera de l'Estat, Bankia, mitjançant la transformació en accions dels 4.465 milions d'euros que l'entitat matriu, BFA, havia demanat al FROB.

En una entrevista a Onda Cero, Rajoy va explicar que el procés de sanejament de la banca espanyola passa perquè les entitats es vegin obligades a fixar el preu "real" dels habitatges embargats pels bancs, amb la intenció de posar-los a la venda, "encara que les entitats bancàries i els promotors hi perdin diners", va concretar.

stats