ECONOMIA
Política 07/05/2012

El rescat de Bankia podria rondar els 7.000 milions d'euros

El govern espanyol prepara un pla per sanejar Bankia, segons diverses fonts. Rajoy admet la possibilitat d'injectar diner públic als bancs. El president espanyol anuncia una altra reforma del sector financer divendres que ve

Joan Faus / Joan Rusiñol
2 min
Rajoy amb Carlos Herrera

MadridLa injecció de diners del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) a Bankia pot rondar els 7.000 milions d'euros. L'operació es produirà en breu, tres dies després que l'entitat que presideix Rodrigo rato enviés un comunicat a la CNMV en el qual reconeixia un risc immobiliari a la seva matriu (BFA) de 37.517 milions i uns venciments de deute de 20..233 milions aquest any. BFA no va incloure l'auditoria pertinent en la presentació dels comptes del 2011. Al mateix temps, Bankia preveu fer una amplia reordenació interna en la seva organització. Enmig d'aquesta crisi a l'entitat, aquest migdia el seu president, Rodrigo Rato, ha anunciat la seva dimissió en un comunicat i ha proposat José Ignacio Goirigolzarri com a successor.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons han confirmat a l'ARA fonts financeres, el ministeri d'Economia i el Banc d'Espanya preparen un pla de sanejament de l'entitat amb major exposició immobiliària de l'Estat que podria incloure la concessió de préstecs a un tipus d'interès a preu de mercat, al voltant del 8%. Es tractaria de bons convertibles –coneguts com 'cocos'– en accions -una possibilitat que permet la reforma financera- que, segons el govern, computen com a deute públic però no com a dèficit. Amb aquestes ajudes Bankia podria incrementar les seves dotacions i guanyar solvència a partir del sanejament dels seus balanços d'actius immobiliaris tòxics.

Segons 'Expansión', el rescat del FROB oscil·laria entre els 5.000 i els 7.000 milions d'euros. Altres fonts eleven el rescat als 10.000 milions d'euros.

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha anunciat avui en una entrevista a Onda Cero –la segona a un mitjà de comunicació des que va prendre possessió del càrrec– que divendres el consell de ministres prendrà més mesures per al sanejament del sistema bancari espanyol. Segons ha dit, l'objectiu és demostrar que la banca espanyola és "solvent" i que "no hi hagi cap dubte" a l'hora d'accedir al crèdit.

Rajoy ha dit que encara no ha decidit si hi haurà una injecció de diners públics al sector de la banca, però que, si ho ha de fer "en última instància", no renunciarà a fer-ho. Ho emmarca, en tot cas, en situacions "límits", sense especificar-ne els criteris concrets. Molt probablement els detalls els inclourà el decret llei que s'aprovarà aquesta setmana.

Austeritat i retallades

Sobre la victòria de François Hollande a França, en l'entrevista a Onda Cero Rajoy ha assegurat que la seva "obligació" és entendre-s'hi bé. Ha avançat que avui conversaran. Pronostica que no hi haurà grans problemes entre el president socialista francès i la cancellera alemanya, Angela Merkel. "Europa no es pot construir a bufetades", ha resumit. Creu que és "compatible" l'austeritat que ell defensa amb les polítiques de creixement que reclama el socialista francès.

stats