ECONOMIA
Economia 07/05/2012

Rato dimiteix com a president de Bankia davant l'imminent rescat

N'ha informat en un comunicat. Proposa José Ignacio Goirigolzarri

Ara
2 min

MadridRodrigo Rato dimiteix com a president de Bankia i proposa José Ignacio Goirigolzarri per dirigir l'entitat, segons ha informat aquest migdia el mateix Rato en un comunicat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La notícia arriba el mateix dia que s'ha sabut que el govern espanyol prepara una injecció de diners públics a l'entitat. El president espanyol, Mariano Rajoy, ha reconegut que "en última instància" aportaria diners públics a una entitat financera.

Segons han confirmat a l'ARA fonts financeres, el ministeri d'Economia i el Banc d'Espanya preparen un pla de sanejament de Bankia –l'entitat amb més exposició immobiliària– que podria incloure la concessió de préstecs a un tipus d'interès a preu de mercat, al voltant del 8%. Es tractaria de bons convertibles en accions –una possibilitat que permet la reforma financera– que, segons el govern, computen com a deute públic però no com a dèficit. Amb aquestes ajudes Bankia podria incrementar les seves dotacions i guanyar solvència a partir del sanejament dels seus balanços d'actius immobiliaris tòxics.

La injecció de diners del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) a Bankia pot rondar els 7.000 milions d'euros, segons diverses fonts. L'operació es produirà en breu, tres dies després que l'entitat que presideix Rodrigo Rato enviés un comunicat a la CNMV en què reconeixia un risc immobiliari a la seva matriu (BFA) de 37.517 milions i uns venciments de deute de 20.233 milions aquest any. BFA no va incloure l'auditoria pertinent en la presentació dels comptes del 2011.

Conjuntura "crítica"

Rato encapçala el comunicat fent notar que ha afrontat "una de les conjuntures més crítiques que mai hagi patit el sistema financer espanyol" i destaca que Caja Madrid ha liderat amb èxit l'operació d'integració financera més gran de l'Estat, que va unir Bancaixa, Caja de Canarias, Caja Ávila, Caja Segovia, Caixa Laietana i Caja Rioja sota la marca Bankia.

Del seu lideratge a l'entitat en destaca que en només cinc mesos va sortir a borsa amb l'oferta pública de subscripció (OPS) més gran registrada aquell any, una operació que va suposar un reforçament patrimonial de més de 3.000 milions d'euros. Segons explica, el seu pla estratègic fins al 2015 permetrà al banc consolidar-se com un dels quatre líders financers espanyols.

El 2011, Bankia va tenir uns beneficis de 309 milions d'euros, i va avançar 1.200 milions d'euros de provisions per complir amb la reforma financera, a més d'haver tancat 800 sucursals i haver reduït la plantilla en un ajust equivalent al 25% de tot el sector financer espanyol.

Rato també fa veure que la reducció de despeses s'aproparà als 550 milions aquest any i augmentarà fins als 700 el 2013. El marge brut del primer trimestre ha crescut un 25% aquest any respecte del primer trimestre del 2011.

Després de resumir totes aquestes "fites", tal com les anomena, Rato explica que ha decidit "passar el testimoni a un nou gestor perquè estima que és el més convenient per a l'entitat". I Rato proposa José Ignacio Goirigolzarri, "perquè entén que és la persona més adequada per liderar aquest projecte en aquests moments".

stats