Economia 28/11/2018

Un jutge de Barcelona anul·la un préstec privat a un interès del 13%

L'afectada és una dona de 67 anys amb deutes i sense feina que va deixar dos habitatges com a aval

Ara
1 min
El préstec que va signar l'afectada tenia un valor de 28.000 euros i vencia en dos anys.

BarcelonaUn jutjat de Barcelona ha declarat nul aquest dimecres un préstec hipotecari de 28.000 euros que tenia un interès del 13% i s'havia de tornar en dos anys. Segons informa l'agència Efe, l'havia concedit una societat prestadora no bancària l'any 2014 a una dona de 67 anys amb deutes i sense feina.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El jutge que ha dictat la sentència considera que les clàusules són abusives i usuràries, perquè el tipus de l'operació superava àmpliament el tipus mitjà aplicat pels bancs. El 2014 el tipus mitjà que aplicaven les entitats financeres era del 3,28%. En cas que l'interès dobli aquesta xifra, el préstec es considera abusiu.

L'afectada ja havia intentat obtenir crèdit per altres vies, però tots els bancs li van negar aquesta possibilitat. Davant aquesta resposta, la dona va decidir subscriure un contracte amb la societat prestadora en què deixava dos habitatges per valor de 160.000 euros com a aval, una quantitat molt superior a l'import del préstec. Segons la sentència, la societat que va accedir a la petició de l'afectada no va preocupar-se de comprovar la seva capacitat de solvència.

La clienta tan sols va poder pagar les primeres quotes i, per tant, la societat creditora va donar per vençut el préstec de manera anticipada. Tot seguit va iniciar el procés d'execució dels dos habitatges, d'un valor superior a l'import del deute.

La decisió del jutge obliga la societat no bancària a retornar la quantitat que va pagar la dona sense que se li apliquin interessos i també paralitza el procediment d'execució hipotecària.

stats