Energia
Economia 24/10/2021

Barcelona tanca una primera inversió de 12,5 M€ per instal·lar plaques solars en teulades

El projecte preveu instal·lar plaques a Mercabarna, les cotxeres de TMB i altres edificis de la Zona Franca

2 min
Una imatge de Mercabarna aquest matí, amb mínima afluència de compradors.

BarcelonaL'Ajuntament de Barcelona ha tancat una primera inversió de 12,5 milions d'euros per instal·lar plaques solars gratuïtes en teulades, en el marc de les actuacions previstes pel programa de col·laboració publicoprivada MES Barcelona. En aquest cas, s'instal·laran plaques solars en edificis industrials i terciaris com Mercabarna, les cotxeres de Transports Metropolitans de Barcelona o edificis de la Zona Franca. Aquesta primera actuació permetrà tenir una potència instal·lada d'uns 17,6 MW. Amb l'actuació s'assolirà el 21% de l'objectiu total marcat pel programa, que és instal·lar 83 MW.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Amb l'energia que es generi amb aquestes plaques solars, es podrà oferir electricitat a preus més competitius a les petites i mitjanes empreses que operen a Mercabarna, per exemple.

En paral·lel, també hi ha reunions per expandir les plaques fotovoltaiques en centres sanitaris, esportius, culturals o universitaris, així com oficines i hotels de la ciutat. De fet, l'Ajuntament té sobre la taula 906 sol·licituds d'instal·lació de plaques solars de propietaris, dels quals un 90% són d'edificis residencials. El 65% de les peticions ja s'estan mirant i hi ha contactes per recollir més informació, fer estudis de viabilitat dels projectes i presentar propostes concretes.

La tercera tinenta d'alcaldia, Laia Bonet, ha celebrat que Barcelona vagi fent passos endavant "per assolir els objectius marcats per a l'any 2030". Bonet, segons l'ACN, ha destacat la xifra de peticions rebudes en només cinc mesos i ha dit que, a l'espera de la concreció de més projectes, el programa MES Barcelona "es revela com una política clarament progressiva, que permet que qualsevol ciutadà pugui accedir a tenir plaques solars a la seva teulada".

Per incentivar la instal·lació de plaques solars, l'Ajuntament de Barcelona ofereix una desgravació del 50% de l'IBI durant tres anys als edificis residencials i terciaris que en posin en col·laboració amb MES Barcelona. En el seu conjunt, aquest programa inclou una inversió de 50 milions d'euros de l'Ajuntament i d'un mínim de 116 milions d'euros del sector privat. En cada projecte, la inversió municipal no superarà mai el 30% del total de l'operació. Actualment, ja hi ha nou empreses homologades per participar en el programa, i l'Ajuntament preveu que abans de finals d'any es faci un nou procés d'homologació.

stats