Economia 23/05/2016

Bayer fa una oferta de més de 55.000 milions d'euros per comprar Monsanto

Amb l'operació es crearia l'empresa agrícola líder al món

Agències
2 min
El consell executiu de Bayer.

LeverkusenEl grup químic i farmacèutic alemany Bayer ha fet una oferta ferma en efectiu per comprar la multinacional dels Estats Units Monsanto, que puja a 122 dòlars per acció, és a dir, valora l'empresa nord-americana en uns 62.000 milions de dòlars (uns 55.213 milions d'euros), segons ha informat aquest dilluns la farmacèutica amb seu a Leverkusen.

Bayer va traslladar a Monsanto l'oferta el 10 de maig, i el preu inclou una prima –sobrepreu sobre el valor borsari– del 37% del tancament de la cotització al tancament del mercat el 9 de maig de l'empresa nord-americana.

La multinacional alemanya finançarà l'operació amb una combinació d'ampliació de capital i emissió de deute, per la qual cosa compta amb el suport de Bank of America Merrill Lynch i Crédit Suisse.

El conseller delegat de Bayer, Werner Baumann, ha destacat que si fructifica l'operació es crearà "valor substancial" per als accionistes d'ambdues companyies.

"L'adquisició de Monsanto seria una oportunitat interessant per crear un líder mundial en el sector de l'agrícola", ha indicat Bayer, que ha reconegut que la setmana passada directius de la companyia es van reunir amb representants de Monsanto per parlar d'una compra negociada. Monsanto és una de les principals companyies del món en el sector de l'agricultura, que ha estat polèmica més d'un cop pel desenvolupament de transgènics.

Ja fa dies que la premsa econòmica internacional especulava sobre la possible oferta de Bayer per Monsanto, tot i que els preus que s'havien publicat estaven en un rang molt inferior a l'oferta oficial, a l'entorn dels 40.000 milions de dòlars (uns 35.000 milions d'euros).

Si l'oferta arriba a bon port es crearia un líder mundial, ja que s'ajuntarien el principal proveïdor de llavors del món (Monsanto) amb un dels principals productors del productes químics per a l'agricultura. La adquisició, no obstant això, haurà de superar alguns entrebancs, entre els quals, les limitacions que posaran els organismes reguladors i les autoritats de la competència.

El sector químic està vivint un període de concentració a nivell mundial amb grans operacions, com la compra de Syngenta per ChemChina per 40.000 milions de dòlars o la fusió tancada el desembre passat entre DuPont i Dow Chemical.

De fet, Monsanto va ser candidata a comprar Syngenta l'estiu passat, però després va renunciar a l'operació que sí que va fer ChemChina.

stats