Economia 04/09/2014

El BCE abaixa els tipus d'interès al 0,05%

La debilitat de la recuperació econòmica empeny Draghi a prendre noves mesures monetàries

Dani Sánchez Ugart
2 min

BarcelonaEl Banc Central Europeu (BCE) ha decidit abaixar els tipus d'interès de l'anterior mínim històric del 0,15% al 0,05%, segons ha informat aquest dijous l'organisme, després de la reunió del consell de govern.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La mesura respon a les preocupacions creixents per la fortalesa de la recuperació econòmica, amenaçada per la debilitat dels preus i per les baixes taxes de creixement de l'eurozona, especialment dels dos motors: Alemanya i França. Després d'aquesta decisió, totes les mirades estan posades en el president de l'organisme, Mario Draghi, que explicarà aquest mateix migdia quins seran els següents passos que prendrà per contribuir a la reactivació econòmica.

Juntament amb la baixada de tipus d'interès, l'emissor europeu ha baixat també una dècima la facilitat de dipòsit (que són els diners que reben els bancs per deixar 'aparcats' els diners al BCE) i que ara se situa al -0,20%.

A més d'això, Draghi ja va anunciar en l'anterior baixada de tipus, al juny, un programa de compra d'actius que encara s'està delimitant, i sobre el qual se'n podrien conèixer més detalls en la roda de premsa d'aquest migdia. Per últim, el banquer té a punt una barra lliure de liquiditat per als bancs dotada amb 400.000 milions d'euros per incentivar el flux de crèdit a les pimes.

Draghi va deixar entreveure la necessitat d'una política expansiva el mes passat a Jackson Hole, on va estirar de les orelles els estats europeus davant la recuperació "uniformement dèbil" de l'economia, i els va empènyer a actuar. Aquell discurs va servir per reobrir el debat entre austeritat i creixement a l'eurozona. El banquer es va mostrar preocupat sobretot per la debilitat dels preus, que acosten Europa a la deflació, i l'atur elevat, que s'ha generalitzat a l'eurozona.

Els mercats reaccionen a l'alça

L'Íbex-35 ha reaccionat amb pujades a la decisió del BCE, i pocs minuts després de l'anunci s'apuntava una revalorització per sobre de l'1%. L'Eurostoxx, l'índex de referència europeu, també pujava, tot i que de manera més moderada.

stats