Economia 17/01/2018

El BCE creu que un col·lapse de les criptomonedes no duria a una crisi sistèmica

El 'bitcoin' perd el 20% del valor als mercats asiàtics

Agències
2 min
El vicepresident del BCE, Vítor Constâncio, va informar ahir a Frankfurt dels resultats dels tests d’estrès.

BarcelonaUn potencial col·lapse del mercat de monedes digitals, les conegudes com a criptomonedes, com el 'bitcoin', podria tenir conseqüències per a l'estabilitat financera, però no tindria caràcter sistèmic, segons ha assenyalat el vicepresident del Banc Central Europeu (BCE), Vítor Constancio, en una entrevista amb el diari italià 'La Repubblica', segons informa Europa Press.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En aquest sentit, el banquer portuguès puntualitza que les criptomonedes "no són monedes", ja que no compleixen les funcions clàssiques que aquestes compleixen al no servir com a unitat comptable estable, ni per expressar el valor de les coses.

Instrument especulatiu

"Si el valor de la mateixa moneda és tan volàtil, no pot complir la seva funció i de fet és un instrument especulatiu", assenyala Constancio, que afegeix que l'ús de les monedes digitals com a mitjà de pagament "és molt limitat" i té lloc principalment en l'economia submergida i en països on les institucions han col·lapsat i no funcionen els sistemes monetaris.

Així, el vicepresident del BCE sosté que les criptomonedes no representen de cap manera una amenaça per a les monedes tradicionals, tot i que admet que els preus a l'alça han elevat de tal manera la seva capitalització de mercat que "el seu col·lapse tindria conseqüències" per a l'estabilitat del sistema financer, tot i que Constancio apunta que "no seria sistèmic". "En dic 'tulipes' a aquests instruments, en record de la famosa bombolla i el posterior enfonsament als Països Baixos al segle XVII", afegeix Constancio, en referència al valor que les tulipes van tenir a Holanda com a element especulatiu.

El banquer portuguès assenyala que qualsevol operador privat que tractés de competir amb l'euro amb la seva pròpia moneda "no té cap oportunitat d'èxit", ja que les monedes necessiten un suport estatal. "L'experiència de segles ha demostrat que, fins i tot en situacions menys complexes que ara, hi ha la necessitat d'un banc central amb el dret exclusiu d'imprimir diners", sentencia.

Depreciació del 'bitcoin'

stats