Economia 03/05/2012

Comença la reunió del BCE a Barcelona convertida en cimera anticrisi

La trobada ha arrencat aquest matí a l'Hotel Arts enmig de les creixents crítiques contra l'austeritat com a única recepta. Es dóna per fet que el banc central mantindrà els tipus d'interès a l'1%. Rajoy busca suports al seu pla de retallades

Ara / Agències
2 min
El consell de govern del BCE ha iniciat aquest dijous la seva reunió a Barcelona

BarcelonaEl consell de govern del Banc Central Europeu (BCE) ja està reunit des d'aquest dijous al matí a l'Hotel Arts de Barcelona, després de la tradicional foto de família. La reunió es fa en ple debat sobre el creixement de la zona euro i enmig de veus que demanen que l'ajust del dèficit vagi acompanyat de mesures d'estímul econòmic. Un altre dels temes que marcaran l'agenda de la reunió de l'òrgan de govern del BCE és la reforma del sistema financer i la necessitat d'acordar els nous requisits de capital per a la banca.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El que es dóna per fet és que el BCE mantindrà els tipus d'interès a la zona euro en el mínim històric de l'1%, i també la seva política de subministrament de liquiditat, malgrat el temor que s'intensifiqui la crisi d'endeutament de l'eurozona. Tot i la crisi a Espanya, cap expert de l'eurozona espera que el BCE torni a revifar aviat el programa de compra de bons estatals ni que apliqui una tercera ronda de barra lliure com les que va aplicar al desembre i al febrer

Després de la reunió, els participants oferiran una roda de premsa que es podrà seguir des del Centre Convencions Internacional Barcelona, a la zona del Fòrum.

La capital catalana acull la reunió quinzenal, que se celebra a Frankfurt la resta de l'any, entre el president del BCE, Mario Draghi, i els seus consellers amb els dirigents dels disset bancs centrals dels estats de l'eurozona, entre els quals es troba el governador del Banc d'Espanya, Miguel Ángel Fernández Ordóñez.

El president de l'executiu espanyol, Mariano Rajoy, viatjarà aquest divendres a Barcelona per sopar al Palau de Pedralbes amb el consell de govern del BCE, amb l'esperança de recollir suports al seu pla de retallades. També pretén que l'organisme aposti per noves injeccions de liquiditat a les arques espanyoles.

El BCE es reuneix en un moment en el qual l'esperança de creixement econòmic a Espanya està sota mínims i els mercats han penalitzat la prima de risc espanyola les últimes setmanes.

Tot i que la reunió del BCE a Catalunya ja estava marcada al calendari des de feia temps, la difícil situació econòmica converteix la trobada en una autèntica cimera. Amb aquest desplaçament a Barcelona, l'entitat que presideix Mario Draghi veurà des de ben a prop la dimensió de la crisi en un dels estats més castigats de la zona euro.

Barcelona acull la cita del BCE després que Madrid ja ho fes amb anterioritat dos cops, el 2000 i el 2006. És de les poques vegades que una ciutat que no és capital d'estat fa d'amfitriona itinerant del Banc Central Europeu. Uns 8.000 agents dels Mossos d'Esquadra, la policia estatal i la Guàrdia Civil s'han desplegat a Barcelona davant aquesta trobada.

L'interior de l'Hotel Arts està custodiat per la policia espanyola, amb franctiradors a les parts altes; mentre que la zona externa més propera a l'hotel la vigila la Guàrdia Civil i els Mossos d'Esquadra s'encarreguen de la vigilància dels voltants de l'Arts.

stats