Economia 22/01/2015

Draghi anuncia que el BCE farà compres massives de deute fins que creixi la inflació

El banc adquirirà 60.0000 milions mensuals i el pla s'allargarà com a mínim fins al setembre del 2016

Laia Forès
2 min
MÀXIMA PRESSIÓ 
 Mario Draghi necessita evitar un fracàs com el del setembre en la barra lliure.

Brussel·lesEl BCE comprarà bons sobirans massivament. El president de l’entitat monetària, Mario Draghi, ha anunciat aquest dijous el seu pla per adquirir deute dels socis de l’euro, que comptarà amb compres de 60.000 milions d'euros mensuals. La xifra inclou els diners que el BCE dedicarà tant a la compra de títols públics com privats. En total, l'entitat monetària gastarà més d'un bilió d'euros.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El pla de Draghi començarà al març i s'allargarà fins al setembre del 2016 "o fins que hi hagi un ajustament en la inflació". És a dir que el BCE està disposat a allargar o a escurçar el programa en funció de la inflació. El mandat del BCE l'obliga a situar-la just per sota del 2%.

La iniciativa servirà per injectar diners en grans quantitats al sistema financer per tal d'evitar la deflació i impulsar l'activitat econòmica dels països de l'euro. "Ha d'ajudar a la recuperació i a que la inflació s'acosti al 2%", ha explicat Mario Draghi.

Risc per als bancs centrals

Segons ha assegurat Draghi, el 80% de el risc de pèrdues en cas d'impagament quedarà en mans dels bancs centrals dels estats membres i el 12% en mans d'agències europees. Només el 8% del risc l'assumirà el BCE. La mesura respon a les inquietuds expressades per Alemanya, que temia que el BCE s'exposés a un risc massa gran.

Tot i això, la confirmació que es posarà en marxa finalment la iniciativa suposa una victòria per al president de BCE davant l’ortodòxia d’alguns membres de l’entitat i de les veus crítiques procedents, majoritàriament, d’Alemanya.

Estabilitat dels tipus

D’altra banda, el BCE continua amb la seva política de mantenir al nivell mínim històric, el 0,05%, els tipus d'interès. Tal com ja es preveia, la institució que presideix Mario Draghi ha anunciat aquest dijous que no toca els tipus d'interès.

stats