Economia 02/02/2016

BComú assegura que reduir l'obertura en diumenge ajuda a "preservar el comerç de proximitat"

El regidor de Comerç afirma que l'obertura no feia augmentar la contractació de personal

Núria Martínez
2 min
LUXE I MASSES  La despesa de turistes russos i xinesos és la que més creix. Compren més en botigues de luxe, però les de roba de carrer també se'n beneficien.

BarcelonaEl regidor de Comerç de Barcelona, Agustí Colom, ha defensat aquest dimarts la decisió de l'Ajuntament de suprimir l'obertura de comerços els dies festius de l'estiu. Colom ha assegurat que "la reducció de diumenges oberts servirà per preservar el comerç de proximitat".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquesta ha estat la posició del responsable de l'Ajuntament sobre la proposta que presentarà el govern municipal als comerciants sobre els horaris comercials de l'estiu. En aquest sentit, ha explicat que l'obertura durant els mesos d'estiu no generava més ocupació i que empitjorava les condicions laborals dels treballadors.

El regidor de Comerç ha assegurat que aquesta proposta està "molt treballada amb els diferents sectors", però ha recordat que encara ha de passar pel ple per ser aprovada. En aquest sentit, ha expressat que BComú, el grup que governa l'Ajuntament, defensa que cal reduir els diumenges que es pot obrir, però que no els eliminen tots per complir amb la llei estatal. "No la compartim però la complim", ha expressat.

En els últims dos anys, els comerços de les zones turístiques de Barcelona podien obrir vuit hores els diumenges de juliol, agost i fins al 15 de setembre, en un horari comprès entre les 10 i les 18 hores. L’arribada al govern de Barcelona en Comú, el maig de l’any passat, va ser massa justa per modificar aquesta normativa, però l’alcaldessa Ada Colau ja va avisar que es revisaria i “matisaria” després d’obrir un període de consultes amb els mateixos botiguers.

El govern d'Ada Colau va reconèixer dilluns que la proposta neix enmig de la polarització dels comerços pel que fa a la normativa d’obertura en festius. Hi ha “diversitat d’opinions” al sector, va resumir en un comunicat. Va constatar que el 40% dels comerciants rebutja l’obertura en diumenges, mentre que, si es té en compte l’opinió dels barcelonins, un 30% està a favor d’eliminar-la. En canvi, el 50% dels ciutadans enquestats pel mateix Ajuntament no veuria malament que s’obrissin les botigues cada diumenge de l’any. Aquest escenari, però, és una opció que rep un 'no' rotund entre el 30% dels botiguers.

stats