IMMOBILIARI

Boom de pisos turístics en venda

Petits propietaris que necessiten liquiditat posen a la venda els seus apartaments a Barcelona

3 min
Un grup de turistes accedint a un dels pisos turístics que hi ha al barri de la Barceloneta en una imatge d’arxiu.

BarcelonaPoc després de l’inici de la pandèmia les patronals del sector dels pisos turístics alertaven que sis de cada deu d’aquests habitatges s’havien passat al lloguer tradicional, ja sigui a lloguer a llarg termini o lloguer de temporada. Una manera d’intentar salvar una part dels ingressos per part dels propietaris. Ara, però, el mercat detecta un nou moviment: els portals immobiliaris recullen ja un nombre important de pisos amb llicència turística a la venda.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Un dels principals portals d’Espanya -quan es fa una cerca de pisos amb llicència turística a Barcelona- presenta més de 230 anuncis. Altres portals, amb menys incidència, també en tenen cada cop més. I fins i tot a la plataforma de compravenda de segona mà Wallapop se’n troben. No és encara un percentatge gaire important, si es té en compte que a Barcelona hi ha uns 9.600 pisos turístics amb llicència. Però des de la tornada de l’estiu s’ha notat en els portals un augment de les ofertes de venda d’aquest tipus d’habitatges. “Un efecte clar [de la crisi al sector immobiliari provocada per la pandèmia] és que l’habitatge vacacional s’està desviant cap a la venda i el lloguer”, assegura el subdirector general de la xarxa immobiliària Don Piso, Emiliano Bermúdez. “Hi ha pisos turístics en venda”, corrobora el directiu.

Els experts coincideixen que l’allargament en el temps de la pandèmia del covid-19 provoca cada cop més problemes de liquiditat als propietaris de pisos turístics que, si no han aconseguit llogar el pis, o veuen que la reactivació del sector arribarà massa tard, opten per la venda com una manera de recuperar la seva inversió.

Un fenomen difícil de quantificar

És difícil saber quants d’aquests pisos estan en venda, però l’estructura de la propietat dels pisos turístics a Barcelona explica en part el fenomen. No hi ha grans tenidors de pisos turístics, sinó que de mitjana els propietaris tenen un parell d’apartaments, segons explica Enrique Alcántara, president de la patronal del sector Apartur. És a dir, el nombre de propietaris se situa entre 4.000 i 5.000 en total.

Aquesta visió la comparteix Ferran Font, cap d’estudis del portal Pisos.com, que assegura que la majoria són petits propietaris, als quals se’ls poden fer una muntanya les despeses associades a un pis buit i el seu finançament, i que s’han trobat amb uns ingressos inferiors als que havien previst. En general, diu Font, “cada cop hi ha més propietaris que treuen els pisos del lloguer per passar-los al mercat de compravenda”, una cosa que ha augmentat amb la baixada del preu del lloguer i la nova legislació cada cop més restrictiva amb els preus.

El problema per a alguns dels propietaris de pisos turístics que ara els volen vendre, sobretot si tenen necessitat de liquiditat immediata, és la “poca capacitat de negociació” que tenen per fixar-ne el preu, cosa que dona més força al comprador, explica Ferran Font.

L’hora dels inversors

Emiliano Bermúdez explica que els pisos amb llicència turística tenen un preu més elevat que els que no la tenen. És, indica, “un plus que n’encareix el preu”.

Això fa que moltes persones que volen comprar un pis per viure-hi no optin per aquests pisos amb llicència. Per tant, els pisos turístics amb llicència “tenen més sortida entre els inversors”, indica Bermúdez, que té clar que “els fons estan de pesca a Espanya”. Per a Bermúdez, “quan es recuperi el mercat vacacional, els inversors tindran un actiu amb més rendibilitat si han comprat aquests pisos”.

Bermúdez té clar que quan es vegi la fi de la pandèmia “la recuperació del sector immobiliari vindrà de la mà dels inversors”, fet que ja va passar en la crisi anterior, quan fons i inversors institucionals van ser els primers que van començar a comprar actius immobiliaris al mercat espanyol.

Un sector molt castigat pel covid i que reclama un pla d’ajudes

Enrique Alcántara distingeix entre els propietaris dels pisos i les empreses que es dediquen a l’explotació dels apartaments turístics. Creu que aquestes empreses són un dels sectors més afectats per la crisi, amb la facturació sota mínims des de fa molts mesos. L’esperança està en el fet que la vacunació avanci i arribi una mínima recuperació a l’estiu. Però reclama ajudes de les administracions i moratòries en els impostos. A Barcelona hi ha uns 9.600 pisos turístics, que donen feina directa a unes 5.000 persones i generen de mitjana 3.000 euros al mes en impostos per cada apartament.

stats