BORSA
Economia 05/11/2012

La prima de risc afegeix pressió als mercats i s'enfila fins als 433 punts

Gir copernicà a l'Íbex-35, que desfà els guanys de divendres i cau un 1,89%, fins a situar-se en els 7.818,60 punts

Lluís Goñalons
2 min
borsa de madrid durant l'exercici

BarcelonaLa prima de risc –el diferencial entre el bo espanyol i l'alemany a 10 anys i termòmetre de la confiança dels mercats en l'economia de l'Estat– ha encetat la setmana amb una escalada de tensió sobre el mercat del deute, que l'ha fet pujar fins als 433 punts, dotze més que els registrats divendres passat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La tensió del diferencial d'aquest dilluns ha estat provocada per components múltiples. D'una banda, els inversors han notat la pressió de la votació a Grècia que tindrà lloc aquest dimecres al Parlament grec, que haurà d'aprovar un nou paquet de mesures d'ajust si vol seguir rebent fons de rescat europeus.

Un altre factor determinant de la tendència baixista d'avui ha estat la incertesa que carreguen les eleccions americanes, que se celebraran demà dimarts. Les últimes enquestes no acaben de decantar de manera clara la balança per a un dels candidats. Les polítiques que es puguin prendre a l'altra banda de l'Atlàntic poden determinar, entre d'altres, el principal selectiu estranger de referència de les borses europees: el Wall Street de Nova York.

La llista d'aturats a Catalunya, com a la resta de l'Estat, es va allargar aquest passat mes d'octubre per tercer mes consecutiu: ja sumen un total de 4,8 milions les persones en aquesta situació a l'estat espanyol. Aquesta xifra ha sumat pressió a la pujada del diferencial entre el bo espanyol i l'alemany.

El rendiment del bo a 10 anys ha seguit la tendència alcista de la prima de risc i s'ha pagat a un 5,75% d'interès. Per la seva banda, el Tresor tornarà a subhastar bons espanyols aquest dijous, després de l'aturada de la setmana passada, i pretén captar 4.500 milions d'euros.

Les tensions sobre el deute s'han traslladat a la borsa i l'Íbex-35 ha tancat amb la majoria de valors en vermell. El selectiu espanyol ha començat la setmana amb una caiguda de l'1,89% i s'ha allunyat dels 8.000 punts. D'aquesta manera, ha desfet l'increment de l'1,05% registrat divendres passat i s'ha situat en els 7.818,60 punts.

Els valors que més han baixat en la sessió d'avui han estat Bankia, que ha perdut un 4,00%, FCC, que ha caigut un 3,73%, i Sacyr, que s'ha precipitat un 3,35%.

A l'altre extrem, IAG ha estat el valor que més ha pujat, amb guanys de l'1,33%. Darrere seu s'hi han situat Banc Sabadell, que ha pujat un 0,68%, i Enagas, que ha guanyat un 0,55%.

Amb el teló de fons de les eleccions americanes de demà i la incertesa de la votació del Parlament grec de dimecres, els principals selectius europeus han tancat en vermell encapçalats per les pèrdues de la borsa espanyola.

L'índex Euro Stoxx ha caigut un 1,16%, Frankfurt ha perdut un 0,51%, París un 1,26%, Milà un 1,43% i Londres un 0,50%.

stats