Economia 17/02/2015

El BPI obre les portes de l'Àfrica a CaixaBank i l'acosta a l'hereu d'Espírito Santo

La segona accionista majoritària del Banc Portuguès d'Inversions (BPI) és la filla del president d'Angola i la dona més rica del continent

Ara
1 min
EL PREU DEL RESCAT  Portugal vol vendre ben aviat  Novo Banco per recuperar els diners del rescat.

BarcelonaEl Banc Portuguès d'Inversions (BPI) és el quart banc més important del país i el nou objectiu de CaixaBank. L'entitat catalana ha notificat aquest dimarts una oferta pública d'adquisició sobre el BPI a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). Aquesta entitat portuguesa té una participació majoritària del 50,1% del Banc de Foment d'Angola (BFA) i un 30% al Banc Comercial d'Inversió de Moçambic (BCI).

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Després de CaixaBank, que ja té una participació del 44,1% dels títols del BPI, la segona accionista majoritària és Isabel Dos Santos, filla del president d'Angola i considerada la dona més rica de l'Àfrica, que controla el 18,6% del capital de l'enitat lusitana a través de la firma Santoro. A més, el 92% dels guanys que el BPI va tenir fora de Portugal l'any 2014 es van donar gràcies a la seva participació majoritària al Banc de Foment d'Angola.

Una plataforma per adquirir Espírito Santo

L'entitat lusitana és, a més, un dels quinze candidats a la compra de Novo Banco, hereu dels actius de l'Espírito Santo. En cas de victòria en aquest concurs, el BPI es convertiria en el grup financer més gran del país. Els seus actius estan valorats en 42.600 milions d'euros, per darrere de la pública Caixa Geral de Dipòsits, amb 100.000 milions, el Banc Comercial Portuguès (76.000 milions) i Novo Banco (62.000).

CaixaBank i altres entitats espanyoles com el Santander ja havien mostrat interès en Novo Banco, que va rescatar els actius sanejats d'Espírito Santo, després del rescat del Banc de Portugal i de ser separada en un 'banc dolent'.

stats