Economia 04/08/2014

Portugal crea un nou banc amb els actius bons de l'Espírito Santo

L'entitat rep una injecció de 3.900 milions d'euros del fons de resolució

Efe
1 min
Carlos Costa, governador del Banc de Portugal, ha anunciat aquest diumenge les mesures preses per salvar l'Espiritu Santo

LisboaEl governador del Banc de Portugal, Carlos Costa, ha anunciat aquest diumenge la creació d'una nova entitat, anomenada Nou Banc, amb els actius de bona qualitat del Banco Espírito Santo (BES) i amb una injecció de 3.900 milions d'euros del fons de resolució. "S'ha creat un banc nou, denominat Nou Banc, al qual es transfereixen immediatament els actius, dipòsits i crèdits del BES considerats 'bons'", ha dit Costa en una declaració a la premsa, sense dret a preguntes, a la seu del Banc de Portugal.

El Nou Banc neix amb un capital social de 4.900 milions d'euros procedents del fons de resolució, segons el governador, que ha assegurat que aquesta solució "no tindrà cap cost per a l'erari públic ni per als contribuents".

El fons es queda amb el que els analistes anomenen el "banc bo" fins a trobar compradors, mentre que els actuals accionistes es queden amb el "banc dolent", on seran transferits els actius més problemàtics de l'entitat. En el primer semestre d'aquest any el BES va perdre 3.577.000 d'euros, una xifra que supera de llarg el coixí de capital de l'entitat. Amb aquestes pèrdues multimilionàries el banc ni tan sols compleix ara les ràtios de solvència exigides per les autoritats europees.

El BES s'ha vist directament afectat per la crisi que travessa la seva matriu, el Grupo Espírito Santo, un conglomerat familiar amb pes específic en l'economia lusitana format per diverses societats que es troben en concurs de creditors i empreses al límit de la insolvència.

stats