Economia 30/06/2019

La bretxa d’ingressos entre homes i dones s’agreuja amb les pensions

Les treballadores cobren un 23% menys que ells, mentre que en la jubilació la diferència és del 30%

Elisabet Escriche
3 min
La bretxa d’ingressos entre homes i dones s’agreuja amb les pensions

BarcelonaInstitucions com l’Organització Internacional del Treball (OIT) i sindicats com CCOO i la UGT han denunciat en reiterades ocasions la bretxa salarial entre homes i dones. Aquesta diferència d’ingressos entre els dos sexes, però, encara s’incrementa, i força més, en les pensions. Segons dades del Mercat de Treball i Pensions de l’Agència Tributària del 2017, les últimes fetes públiques, un treballador home cobra un salari brut anual mitjà de gairebé 24.400 euros a Catalunya, mentre que una dona guanya poc més de 18.700, és a dir, cobra un 23% menys.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En el cas de les pensions, la bretxa de gènere s’amplia fins a arribar al 30%: de mitjana, els jubilats cobren 17.900 euros i elles només 12.500. Per calcular aquestes dades, l’Agència Tributària divideix el total de diners cobrats pel nombre de treballadors o pensionistes.

Segons Raül Ramos, professor d’economia aplicada de la Universitat de Barcelona (UB), hi ha dos motius que expliquen aquest increment de la diferència d’ingressos entre sexes durant la jubilació. “D’una banda, si les dones cotitzen menys durant la seva vida laboral òbviament tindran una pensió més baixa”, apunta. “De l’altra -afegeix-, les jubilades que actualment estan cobrant pensions han tingut períodes d’inactivitat laboral més continuats que els homes, provocats, en molts casos, per la maternitat”.

Segons el professor de la UB, amb les noves generacions aquesta bretxa s’hauria d’anar reduint. Una afirmació que ara per ara és més un desig que una realitat si es té en compte que des de l’any 2010 només ha disminuït dos punts la bretxa salarial entre homes i dones, passant del 25% al 23% actual. Concretament, l’any 2010 una treballadora cobrava 6.000 euros bruts a l’any menys que un home, una diferència que el 2017 només s’ha reduït en 400 euros.

A aquest augment de la bretxa de gènere en les pensions se li ha de sumar que la jubilació que reben les dones encara és molt més baixa que el salari de les treballadores i, per tant, s’agreugen les seves dificultats per arribar a final de mes. Concretament, la diferència és de 6.200 euros bruts a l’any.

Sostre de vidre a partir dels 45

Per a la professora també d’economia aplicada de la Universitat de Lleida (UdL) Maria Àngels Cabasés, està demostrat històricament que els sous de les dones sempre han sigut més baixos que els del sexe masculí. “Les xifres reflecteixen el model laboral que pateixen les dones, basat en més temporalitat, més jornades parcials i menys salaris que els homes”, puntualitza. A aquest model se li ha d’afegir que elles a partir dels 45 anys topen amb el que s’anomena sostre de vidre. “A partir d’aquesta edat a les treballadores ja no els apugen el sou, mentre que als homes sí”, concreta Cabasés.

Tant el professor de la UB com la docent de la UdL arriben a la mateixa conclusió: “Fins que no hi hagi una igualtat absoluta de salaris entre homes i dones les desigualtats es mantindran i la bretxa de gènere durant la jubilació també seguirà”. Un objectiu, tenint en compte les dades actuals, que trigarà molts anys a assolir-se.

LES CLAUS

1. Què cobra una pensionista a Catalunya?

Segons les últimes dades fetes públiques per l’Agència Tributària, de mitjana una jubilada va cobrar el 2017 poc més de 12.500 euros bruts anuals. És un 30% menys que un home pensionista i 6.200 euros bruts menys a l’any que una dona que treballa. A Catalunya hi ha gairebé 900.000 jubilades.

2. Quins són els motius que la bretxa d’ingressos entre homes i dones s’ampliï en les pensions?

Segons els experts, hi ha dues causes. D’una banda, les dones han cotitzat menys durant la seva etapa laboral i, per tant, quan es jubilen les seves pensions són més baixes. De l’altra, han tingut més períodes d’inactivitat laboral que els homes.

3. ¿Les dones treballadores heretaran aquesta bretxa de gènere en les pensions?

A mitjà termini, segur. L’única manera que això no passi és que els homes i les dones que actualment treballen cobrin exactament el mateix, cosa que no passa. De fet, la bretxa salarial de gènere encara és molt important i des del 2010 s’ha reduït molt simbòlicament, només un 2%. Segons dades de l’Agència Tributària, una dona treballadora cobra encara un 23% menys que un home.

4. Quines són les característiques del model laboral femení?

Històricament els salaris de les dones sempre han sigut més baixos. Els motius? La temporalitat i parcialitat dels seus contractes. A això se li ha de sumar el sostre de vidre amb què es troben a partir dels 45 anys, que fa que els seus salaris deixin de créixer. Els dels homes, en canvi, segueixin fent-ho. Les dones treballadores d’entre 56 i 65 anys cobren 22.200 euros bruts a l’any, 400 menys que les de la franja entre els 46 i els 55 anys. En canvi, els homes de 56 a 65 anys cobren 1.000 euros més que els de 46 a 55.

stats