8 de març, dia de la dona treballadora
Economia 07/03/2013

Esquerda salarial del 20% i més precarietat: els problemes de la dona treballadora, en 5 xifres

Les dones tenen, en general, més formació però ocupen llocs de treball amb menor remuneració i tenen menys presència en els càrrecs directius

Ara
1 min
La nova ordenança obliga els locals amb terrassa a obrir els seus lavabos a tothom.

BarcelonaLes desigualtats al món del treball persisteixen encara entre els homes i dones. Aquest divendres, Dia de la Dona Treballadora, repassem els registres de les dones al mercat laboral català, recollides en l'informe de la UGT 'Velles desigualtats, noves desigualtats:

  • L'esquerda salarial: les dones cobren un 20% menys que els homes si es comparen feines d'igual categoria laboral.
  • Les ocupacions més feminitzades –administració, serveis i atenció a les persones– són les més precaritzades i on els salaris són inferiors de mitjana.
  • En canvi, el 47% de les dones ocupades té formació superior, per sobre del 34% dels homes que treballen.
  • La feina a temps parcial està molt feminitzada. El 22,8% de les dones contractades el 2012 ho va ser amb contractes a temps parcial i en el 100% dels casos el motiu va ser comptabilitzar amb la cura de familiars.
  • La taxa d'atur és del 22% entre les treballadores catalanes, lleugerament per sota del 23,2% dels homes. La crisi també ha truncat l'increment de la taxa d'ocupació, que és del 43% en front del 52,3% en la masculina.

La destrucció d'ocupació i l'increment rècord de l'atur han neutralitzat la dada positiva de l'increment de la taxa d'activitat, que havia suposat més dones actives que mai al mercat laboral.

stats