Economia 28/02/2013

Brussel·les se'n renta les mans i diu que el repartiment del dèficit amb les autonomies és un afer intern d'Espanya

Olli Rehn ignora la petició que li va fer Mas-Colell perquè l'Estat comparteixi amb les comunitats les ampliacions dels objectius de dèficit

Raquel Correa / àlex Font Manté
1 min
El vicepresident d'Afers Econòmics de la CE, Olli Rehn / REUTERS

Brussel·les / BarcelonaLa Comissió Europea ha decidit defugir responsabilitats en el conflicte pel repartiment del dèficit que les autonomies tenen amb el govern espanyol. El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, havia enviat una carta al comissari d'Economia, Olli Rehn, en la qual reclamava que l'Estat "traslladés a totes les administracions" una possible ampliació dels objectius de dèficit.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Olli Rehn ha respost amb una altra carta en la qual afirma que "el repartiment del dèficit entre les diferents administracions és una qüestió que han de decidir les autoritats nacionals", segons ha pogut saber l'ARA. En altres paraules, Brussel·les defensa que el govern espanyol reparteixi com li sembli millor els objectius de dèficit.

Mas-Colell s'ha queixat reiteradament que l'Estat no només no va traslladar a les autonomies l'ampliació dels objectius de dèficit, sinó que, fins i tot, els va endurir i va rebaixar l'objectiu autonòmic fins al 0,7% aquest 2013. L'esperança era que si Brussel·les dóna una nova pròrroga (cosa que confirmarà al maig), l'Estat sí que compartís l'ampliació en aquesta ocasió. La Comissió Europea, ignorant la petició de Mas-Colell, se'n desentén.

El missatge de la carta de Rehn contrasta amb altres veus que, també des de Brussel·les, s'havien mostrat més sensibles amb la reivindicació de la Generalitat. Amadeu Altafaj, número dos del gabinet d'Olli Rehn, va qüestionar en una entrevista a l'ARA que l'Estat establís per a les autonomies condicions "gairebé impossibles de complir". "Quan hi ha un temps addicional, té sentit que d'això se'n beneficiïn el conjunt de les administracions", va afirmar Altafaj.

stats