Economia 10/04/2014

Brussel·les vol que els accionistes puguin decidir els sous dels directius

La CE pretén escurçar la distància entre salari i resultats de gestió

Raquel Correa
2 min

Brussel·lesCom és possible que, mentre una empresa es desploma a la borsa, els sous dels seus directius continuïn augmentant? O més concretament: com pot ser que la remuneració mitjana dels executius francesos augmentés un 94% entre el 2006 i el 2012 mentre el preu mitjà de les accions de les empreses cotitzades queia un 34% en el mateix període? “Aquest moviment contradictori és inexplicable i deixa un regust amarg, el de l’excés de certes remuneracions”, reconeixia ahir el comissari europeu de Mercat Interior, Michel Barnier.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Per evitar-ho, la Comissió Europea va aprovar ahir un paquet de mesures que obligarà les empreses cotitzades a fixar a priori un topall salarial per als directius i que ampliarà el control dels accionistes sobre la política de remuneracions, per vincular els salaris dels executius amb els resultats que obtenen al capdavant d’una companyia.

A diferència del que passa amb les primes als banquers, no serà Brussel·les qui fixi el límit dels sous i les retribucions variables dels executius, sinó que cadascuna de les 10.000 empreses que cotitzen en borses europees haurà de sotmetre a una votació vinculant dels accionistes, un cop cada tres anys, la política de remuneració del seu consell d’administració. Un vot vinculant que ja apliquen diversos estats europeus -com Bèlgica, Holanda, Suècia i Dinamarca- on s’ha escurçat la distància entre la remuneració i els resultats de la gestió.

L’objectiu de Brussel·les és encoratjar els accionistes a participar més en les empreses en què inverteixen perquè adoptin una perspectiva a més llarg termini, vist que les accions a curt termini “perjudiquen les empreses europees i l’economia en general”. Barnier també va presentar ahir la directiva de societats unipersonals, que pretén eliminar els obstacles que es troben les pimes europees que es volen obrir mercat en un altre estat membre.

I és que, tot i que les pimes representen el 95% de les empreses del continent, només dues de cada deu aconsegueixen instal·lar-se en un altre país europeu. Unificar els requisits per crear empreses amb un únic accionista, reduir el capital mínim exigit a un euro i permetre que tots els tràmits es puguin fer en línia són algunes de les idees de la Comissió per eliminar aquestes traves.

Però perquè les dues propostes tirin endavant encara cal el vistiplau tant del Parlament Europeu com dels 28 estats membres.

Europa restringeix les ajudes a les renovables

La Comissió Europea va aprovar ahir noves regles que restringiran les ajudes públiques a les renovables i obligaran a integrar progressivament al mercat l’electricitat que produeixen aquestes companyies. Segons el vicepresident Joaquín Almunia, “les grans quantitats de subvencions” concedides els últims anys s’han traduït en “augments significatius dels costos per als usuaris d’electricitat”.

stats