Economia 18/05/2016

Brussel·les ajorna la decisió de multar a Espanya pel dèficit excessiu fins després del 26-J

Rajoy anuncia rebaixes d'impostos mentre Brussel·les demana a Espanya mesures contra el dèficit

Esther Herrera
2 min

Brussel·lesLa Comissió Europea, molt dividida, ha decidit ajornar la decisió de multar a Espanya fins a principis de juliol, després del 26-J. La decisió es prendrà pel desviament excessiu del dèficit espanyol del 2015, ja que hauria d’haver arribat al 4,2%, però la xifra es va disparar fins al 5%, la segona més alta de la UE.

Brussel·les reconeix que Espanya que no ha fet els deures i recomana que prengui “mesures correctives”, és a dir, un nou paquet de píndoles d’austeritat i retallades per reduir el màxim el desviament del dèficit, però decideix que encara no la multarà. Els ministres de finances de la zona que són els que hauran d’estudiar la proposta, probablement no inclouran fins "al juny o juliol", la qüestió d’Espanya i el seu dèficit excessiu, segons indiquen fonts europees.

Així, la Comissió Europea encara haurà d’analitzar si hi haurà sanció, però en tot cas no se sabrà res fins després del 26-J. Les normes comunitàries apunten que es pot sancionar a un país fins a un màxim del 0,2% del seu PIB, xifra que es traduiria en 2.000 milions d’euros per a Espanya, tot i que no descarta que podria ser inferior. Fins i tot zero euros, si Madrid presenta unes al·legacions prou convincents a Brussel·les.

A més, la CE ha decidit atorgar un any més a Espanya, fins al 2017, per complir els objectius de dèficit, que Brussel·les espera que sigui del 2,5%. Aquesta decisió, però, no és incompatible amb una possible sanció. Amb aquest nou escenari temporal, Espanya hauria d'aplicar mesures d'estalvi de 8.000 milions en dos anys.

Rajoy anuncia que rebaixarà impostos

Tot i que una de les raons per les què la xifra del dèficit es va disparar es deu a una despesa electoral excessiva abans del 20-D, al president espanyol Mariano Rajoy li afavoreix en plena campanya dels comicis que una decisió final no es prengui encara. En una entrevista en el diari 'Financial Times', Rajoy ha promès “una rebaixa fiscal” perquè considera que hi ha marge perquè els ingressos han seguit augmentant. Unes declaracions que forcen el debat amb Brussel·les, en què la última rebaixa fiscal es va interpretar com una galleda d’aigua freda.

No obstant, Rajoy va enviar una carta a principis de mes demanant al president de l’executiu comunitari, Jean-Claude Juncker, que no sancioni a Espanya pels esforços què ha fet l’Estat a l’hora de rebaixar el dèficit en els últims quatre anys. També el ministre d’Economia, Luis de Guindos, va aixecar la veu a finals del mes passat per demanar que es tingui en compte el context d’una baixa inflació, que ha repercutit negativament en l’economia espanyola, i que podria ser un atenuant, com va succeir en el cas de França ara fa dos anys.

Fins l’últim moment, el govern espanyol ha contradit a Brussel·les i assegurava que amb el creixement de l’economia, una de les que més elevades de la zona euro amb un 3,2%, s’acabarien complint els objectius. A l’octubre, quan el comissari d’Afers Econòmics i Monetaris, Pierre Moscovici, va alertar que Espanya no compliria els objectius, a Madrid es va interpretar com una mesura "partidista", en al·lusió a la filiació política de Moscovici, que és socialista.

stats