Economia 21/03/2017

El butà puja un 5% i acumula un increment del 20% des del juliol del 2016

La bombona de gas costa des d'aquest dimarts 13,52 euros

Ara
1 min
Clinc-clinc-clinc

BarcelonaEl preu màxim de la bombona de butà, amb els impostos inclosos, és des d'aquest dimarts un 5% més cara i puja fins els 13,52 euros. Amb aquest increment aquest combustible s'ha apujat un 20% des del juliol de l'any passat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La pujada del gas butà es va iniciar a l'estiu de l'any passat, coincidint amb la inflexió del preu del petroli en els mercats internacionals. L'encariment respon a la pujada del preu de les matèries primeres i si s'hagés repercutit totalment al consumidor, al març el butà s'hauria apujat un 14% fins els 14,74 euros.

Però com ha passat en altres revisions bimensuals dels preus màxims del gas, tal com preveu la llei, el govern espanyol ha limitat la pujada al 5%. Aquesta diferència entre l'encariment real i el preu màxim autoritzat incrementara el dèficit de l'Estat amb les empreses del sector.

Amb la pujada d'aquest dimarts, el butà acumula ha quatre revisions bimensuals dels preus a l'alça. Al juliol del 2016 el preu màxim de la bombona era d'11,25 euros. Des del 2015 el preu havia baixat un 35% i va tocar terra, i des del juliol ha anat pujant, malgrat que encara és més barat que al 2015, en concret un 22% per sota del 17,5 euros dels març d'aquell any.

La revisió del preu del butà la fixa el Ministeri d'Energia, Turisme i Agenda Digital, però ve marcada pel preu de la matèria primera en els mercats internacionals, dels nolis i la variació dels tipus de canvi.

El preu regulat afecta a les bombones de butà més utilitzades a les llars, amb envasos de carga de 8 quilos o superiors però inferiors a 20 quilos, amb una tara superior als 9 quilos.

stats